Roldán admet "llums i ombres" en la gestió del Banc d'Espanya

El nou president de la patronal de la banca i fins fa poc director de regulació del Banc d'Espanya, José María Roldán, demana a Durão Barroso que no faci "simplificacions" sobre l'origen de la crisi i alerta que els baixos tipus d'interès poden generar noves bombolles

El nou president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i fins fa poc director de regulació del Banc d'Espanya, José María Roldán, ha criticat aquest dimecres l'encara president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, que va culpar justament el Banc d'Espanya d'atiar i negar la crisi. Roldán considera que "simplificacions" com les de Barroso "no l'encerten de ple pel que va ser una crisi no vista, no només a Espanya, sinó al món occidental". "La realitat és molt més complexa i rica", ha matisat des de Santander, on ha participat al curs d'estiu 'L'Europa que deixa la crisi', organitzat per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) en col·laboració amb l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) i patrocinat pel BBVA.

En aquest sentit, el president de l'AEB ha puntualitzat que Brussel·les també va tenir la seva part de responsabilitat perquè va mantenir uns baixos tipus d'interès en els primers anys de creació de l'euro que no s'adaptaven a una economia espanyola que llavors demostrava un gran dinamisme. "¿Quina va ser la contribució d'aquells baixos tipus d'interès fixats per a tota l'eurozona però que no encaixaven en totes les necessitats espanyoles en la creació d'una bombolla en el mercat dels actius immobiliaris?", ha preguntat de forma retòrica.

El risc de noves bombolles

Roldán ha advertit que ara ens trobem en una nova etapa de baixos tipus d'interès que està previst que s'allargui durant temps, però que no creu que a Espanya hi haig risc d'una nova bombolla. Per a l'exregulador que ha empès la porta giratòria, els baixos tipus del Banc Central Europeu (BCE) poden servir per reactivar l'economia i apuntalar la recuperació de l'economia, però també poden generar bombolles en altres països de l'eurozona.

Sobre les declaracions de Barroso, el president de l'AEB considera que "és massa aviat" per treure conclusions de la crisi i del paper del Banc d'Espanya. "Com tota crisi va tenir llums i ombres, però no crec que fos l'única institució", ha conclòs, tot dient irònicament que algun dia escriurà un llibre sobre la crisi, "com tants altres".