CRISI DEL DEUTE
Economia 20/08/2011

Van Rompuy es declara contrari als eurobons

"No és el moment adequat", assegura

Redacció
2 min
El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, a la reunió del G8 a França

BarcelonaEl president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, s'ha declarat avui contrari a l'emissió d'eurobons com a possible sortida a la crisi del deute sobirà, en línia amb Alemanya i França, i ha assegurat que existeixen altres solucions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la ràdio pública belga RTBF, Van Rompuy ha explicat que Europa hauria d'esperar que les seves economies i pressupostos aconseguissin una major convergència abans de plantejar-se l'emissió d'eurobons.

"No és el moment adequat", ha comentat, i ha recordat que la Unió Europea ja ha hagut de sortir al rescat de tres països greument afectats per la crisi econòmica (Grècia, Portugal i Irlanda), i que els seus índexs de deute varien entre el 6,6% del PIB a Estònia i el 142,8% a Grècia.

Les declaracions de Van Rompuy arriben després que ahir el ministre de Finances belga en funcions, Didier Reynders, defensés l'emissió d'eurobons i digués que a la pràctica ja s'han pres mesures similars.

Van Rompuy s'ha referit també al pànic en els mercats que va portar el Banc Central Europeu (BCE) a comprar deute públic, per donar suport a Espanya i Itàlia, amb una quantitat setmanal rècord de 22.000 milions d'euros, i ha celebrat que els dos països hagin pres noves mesures d'ajust.

"Els mercats no sempre tenen raó", ha afegit, i ha assenyalat que, segons ell, la solució a la crisi resideix en mesures com el reforç del fons de rescat, dotat en l'actualitat de 440.000 milions d'euros, de manera que ha instat els socis comunitaris a avançar ràpidament en aquest sentit.

Van Rompuy ha indicat que la UE treballarà per polir els desacords entre els governs nacionals que encoratgen la desconfiança en els mercats i ha assegurat que proposarà mesures per millorar la gestió de la crisi dins del club europeu i aconseguir parlar, si bé amb diferents veus, almenys amb un mateix missatge.

stats