Economia 08/02/2013

Rosell qüestiona l'EPA i creu que no hi ha sis milions d'aturats

El president de la CEOE diu que les enquestes de vegades "no són la realitat". Considera més fiables les dades d'atur registrat, que reflecteixen un milió menys de desocupats

Efe
1 min
LA PATRONAL ALERTA DE LA "GRAN VULNERABILITAT" DE L'ECONOMIA ESPANYOLA  L'últim informe de la patronal CEOE, que presideix Joan Rosell, suposa un empitjorament dels seus càlculs anteriors i posa en dubte la confiança dels empresaris en la capacitat econòmica del govern espanyol.

MadridEl president de la CEOE, Joan Rosell, ha advertit aquest divendres que l'Enquesta de Població Activa (EPA), segons la qual a Espanya hi ha gairebé 6 milions de desocupats, és una enquesta, i aquestes, de vegades, "no són la realitat", per la qual cosa ha considerat més fiable el registre als serveis públics d'ocupació, que reflecteix un milió d'aturats menys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a Onda Cero recollides per Efe, Rosell ha recordat que l'EPA "és pura estadística", i "si tenim les dades de registre del ministeri d'Ocupació i Seguretat Social", és preferible fer servir aquestes "dades solvents".

A Espanya s'utilitzen dos mètodes per mesurar l'atur: l'EPA, que és una enquesta trimestral a unes 60.000 famílies, considerada més fiable per la UE, que reflecteix les persones que estan activament buscant feina, mentre que el ministeri d'Ocupació oferix la dada mensual de desocupats registrats als serveis públics d'ocupació.

Segons aquest últim registre, al gener hi havia a Espanya 4.980.778 persones a l'atur, mentre que l'EPA de l'últim trimestre del 2012 reflecteix 5.965.400 desocupats, un 26,02% de la població activa.

Defensa dels 'minijobs'

Rosell s'ha referit a les xifres "esgarrifoses" d'atur juvenil, i ha advocat per preguntar a aquests joves "si prefereixen estar desocupats o treballar dues hores", si no és possible donar-los més temps de treball.

"Tot el món diu que els minijobs són dolents, però ningú dóna una alternativa diferent", ha advertit el cap de la patronal.

Carrega contra els funcionaris

A més, ha defensat que "existeix molta ocupació pública que en aquest moment ni té competències ni feina per fer", i aquest és, segons ell, el que "sobra", de manera que "preferiria que s'estiguessin a casa seva cobrant un subsidi".

stats