CRISI FINANCERA
Economia 28/05/2012

Rubalcaba demana compareixences al Congrés per esclarir la gestió "lamentable" de la crisi a Bankia

Demana que s'expliquin al parlament tots els responsables dels passos que s'han pres per evitar que la manca de transparència contamini tota la reforma financera

Ara
2 min

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha criticat la gestió que ha fet el govern espanyol de la crisi i intervenció a Bankia, assegurant que ha mancat transparència i claredat. Per això, ha avançat que demanarà la compareixença al Congrés "de manera urgent" dels principals implicats en la intervenció i la gestió de la crisi al banc. Vol que expliquin què justifica la quantitat de 23.000 milions abans de dir si l'avalarà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No se m'ha acut una pitjor manera de fer-ho", ha dit el líder socialista, que ha titllat de "lamentable" l'actuació del govern del PP en la crisi a l'entitat les darrers setmanes. En roda de premsa després de la reunió de l'executiva del PSOE, Rubalcaba ha subratllat que, perquè els socialistes donin suport al govern en el que s'ha fet fins ara a Bankia i en el que s'ha de fer, cal que quedi molt justificat "cada euro públic" que s'injecti a l'entitat financera. A més, vol que el govern traslladi que els recursos abocats a bankia seran retornats amb intreressos.

Rubalcaba ha assegurat que, als ulls de tots els ciutadans, ha de quedar molt clar d'on surten els diners per a la injecció de diners de Bankia i quina finalitat té i per quin mecanisme es farà. Ha criticat el ball de xifres que ha envoltat el rescat del banc, que finalment ha reconegut que necessita més de 23.000 milions per sanejar-se de 'totxo'. S'havia partit d'una necessitat de 4.000 milions i aquesta diferència fins als 23.000 milions, ha advertit, "contamina tota la reforma financera" perquè crea incerteses als ulls dels inversors internacionals. Així, també ha exigit que els bancs on s'ha hagut d'injectar diner públic siguin gestionats amb criteris de sensibilitat social, especialment en l'execució de les hipoteques a ciutadans. "Si hem de contribuir amb els diners de tots, és important que els bancs també es preocupin de tothom", ha etzibat en referència als desnonaments de famílies que no poden pagar la hipoteca.

L'ombra de la comissió d'investigació

Rubalcaba ha exigit compareixences dels responsables al Congrés. Ha confiat que tant el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, com l'expresident del banc, Rodrigo Rato; l'actual president, José Ignacio Goirigolazarri, i el mateix govern espanyol s'expliquin properament davant dels diputats i la ciutadania. De moment, ha dit, esperaran les explicacions per aquesta via i ha aparcat l'opció de demanar una comissió d'investigació al Parlament espanyol. En funció de les explicacions, això sí, no descarta cap possibilitat. Tampoc una comissió d'investigació.

stats