S&P frena la pujada de ràting d'Espanya per la crisi política amb Catalunya

L'agència assegura que hagués millorat la nota espanyola si no fos per les tensions del Procés

L’agència de qualificació Standard&Poor’s ha decidit no millorar la nota que ofereix al deute sobirà espanyol, refredant així les expectatives que havia albergat el govern central. El motiu principal que argumenta aquesta agència per no apujar la nota són les tensions polítiques amb Catalunya.

"En la nostra opinió –explica l’agència en un comunicat enviat als inversors– les tensions entre el govern central i el govern regional de Catalunya podrien, si no es refreden, començar a pesar en la confiança empresarial i les inversions". S&P afegeix tot seguit que la situació política també "podria debilitar les perspectives de creixement d’Espanya". Ahir mateix, el mateix Banc d’Espanya va admetre per primera vegada que la crisi política entre Catalunya i l’Estat podria frenar el creixement i començar a encarir els interessos que paga el Regne d’Espanya per endeutar-se.

Espanya admet que el Procés posa en risc l’economia estatal

En la seva nota, S&P avança que l’agència preveu "apujar el ràting d’Espanya si les tensions [...] s’aplaquen", però més endavant assegura que aquest no és un escenari que contemplin. "Preveiem que les tensions persisteixin", diu l’informe. Amb tot, S&P considera que "Catalunya seguirà sent part d’Espanya", motiu pel qual segueixen mantenint el deute espanyol en perspectiva positiva. És a dir, que podria ser objecte d’una pujada de ràting en qualsevol moment.

S&P té a Espanya classificada en la nota BBB+, tres graons per sobre del nivell de bo escombraria, un territori del qual s’ha anat allunyant a mesura que la recuperació econòmica ha anat agafant força. De fet, Itàlia no ha remuntat i segueix en el nivell BBB-, és a dir, tot just per sobre del nivell de porqueria.

Lluny queden, encara, les grans potències europees. Alemanya, el país considerat de referència perquè es considera que és el que més capacitat té per pagar el seu deute, té la millor nota de les agències de qualificació, la AAA. Per la seva part, França, amb un nivell de deute lleugerament més baix que Espanya, té una nota del AA, la tercera més alta de les que concedeix S&P.

Què mesura una agència de ràting?

Les agències de ràting mesuren (o intenten mesurar) la capacitat que un creditor determinat té de pagar els seus deutes. Per fer-ho, posen notes que els inversors utilitzen per saber si aquell país, empresa o organisme a qui presten diners és solvent.

Per saber si algú és capaç de pagar els seus deutes cal saber, ras i curt, com va de diners. És per això que Catalunya, per exemple, té el seu deute en el nivell de porqueria (ja que està rescatada, i ara intervinguda, per l’Estat). Però Euskadi, gràcies al seu concert econòmic, gaudeix d’una nota A en el seu deute, és a dir, dos graus millor del que té la mateixa Espanya.