25/01/2013

El Sabadell guanya 200.000 clients de bancs nacionalitzats

2 min
UNA DIRECCIÓ A SEGUIR EN LA CONCENTRACIÓ BANCÀRIA
 El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola (esquerra), Comenta al president de l'entitat, Josep Oliu, una de les respostes a la roda De premsa de resultats d'ahir corresponent a l'exercici passat.

BARCELONAEl Banc Sabadell s'ha convertit en un valor refugi. A més de l'adquisició de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), ja integrada, l'entitat catalana s'ha beneficiat del procés de reordenació del sector a Espanya. Ha guanyat un total de 411.811 clients nous entre empreses i particulars durant el 2012, una xifra que representa un augment del 39% sobre l'any anterior. El banc vallesà comptava a finals de desembre amb 2,9 milions d'usuaris, una quantitat que gairebé es duplica fins als 5,5 milions comptant l'aportació de la CAM.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller delegat, Jaume Guardiola, va admetre ahir durant la roda de premsa de presentació de resultats de l'any passat que la meitat dels 8.000 nous clients esgarrapats per setmana durant l'any passat provenen d'entitats que han estat rescatades (Bankia, CatalunyaCaixa, Banc de València i Novagalicia), de la mateixa CAM i d'altres bancs que han rebut o rebran ajuts públics. És a dir, que el Banc Sabadell ha aconseguit més de 200.000 clients d'entitats que han rebut diners del pla de reestructuració europeu.

Guardiola va argumentar que aquesta tendència no ha estat exclusiva del Sabadell, sinó que tota la banca denominada sana ha rebut usuaris d'altres entitats amb dubtes sobre el seu futur. L'increment de clients del Sabadell també s'ha traduït en un creixement dels recursos, xifrat en un 11%, fins als 80.179 milions d'euros. Com a exemple, el mateix Guardiola va identificar l'escapada de clients de la CAM, abans que s'integrés al grup. L'entitat alacantina va perdre 7.000 usuaris, 10.000 milions en dipòsits i el 20% de les nòmines.

Oliu, que troba lògic que el govern denunciï els antics administradors de la CAM, es va referir al procés de reestructuració, del qual va dir que encara no havia acabat. "Estarem atents a les oportunitats que puguin sortir", va destacar. A més de la CAM, el Sabadell integrarà a partir del juny del 2013 la xarxa catalana i aragonesa de BMN.

Cap avantatge a CatalunyaCaixa

Ara està pendent de la subhasta de CatalunyaCaixa, tot i que va sorprendre quan va reconèixer que si s'emporten l'entitat, "que és el més probable", estaran igual que estan ara: "Per tant, tindrem el mateix desafiament comercial", va concloure. El president del banc català va afirmar que els avantatges fiscals que manté CatalunyaCaixa al seu balanç són un incentiu per presentar una bona oferta, però el fet que aquesta vegada el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) s'hagi negat a plantejar un esquema de protecció d'actius (EPA) pot haver refredat les opcions dels compradors.

En tot cas, Oliu va concretar que enguany el banc estarà més pendent de veure si poden aprofitar algun "retall" més de la reestructuració bancària espanyola que de créixer a l'estranger. Aquesta última palanca es potenciarà a partir de l'any que ve, quan el banc identifiqui l'estratègia futura que s'inclourà en el nou pla de creixement que l'equip directiu de Guardiola començarà a elaborar a partir del maig.

El Banc Sabadell va tancar l'any passat amb un benefici atribuït de 81,9 milions, fet que va representar una caiguda del 64,7% respecte als resultats del 2011. Les fortes dotacions de 2.540 milions van ser la base d'aquesta davallada. El marge d'interessos va augmentar un 21,5%, i la morositat es va situar en el 9,33% al desembre.

Sobre el procés sobiranista català, Oliu va remarcar que s'adheria al que va dir la setmana passada el president de la patronal Foment, Joaquim Gay de Montellà, que va demanar recuperar la negociació sobre el pacte fiscal. "Defensem la legalitat vigent, l'estabilitat i el diàleg", va concloure.

stats