REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 26/07/2012

El Sabadell se sanejarà sense ampliar capital

Banc Sabadell complirà amb la neteja d'actius fixada pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, sense demanar més diners als accionistes. Cobrirà els 700 milions que li falten amb els seus recursos.

Toni Garganté
2 min
Josep Oliu va negar ahir que tingui interès a adquirir cap altra entitat financera.

BARCELONABanc Sabadell ha ampliat capital per valor de 3.200 milions els últims mesos entre l'aportació directa de recursos per part dels accionistes i el bescanvi de preferents. El president, Josep Oliu, va reconèixer ahir en la presentació de resultats del primer semestre que si no s'haguessin plantejat aquestes operacions l'entitat "estaria en dèficit de capital".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això vol dir que el Sabadell no hauria arribat al 9% mínim exigit pels grans bancs, mentre que en realitat ha tancat el mes de juny amb un capital de màxima qualitat del 9,6%. Després d'aquest augment de recursos, el banc ha cobert el 75% de les dotacions exigides pels dos decrets del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que demanaven un increment de les cobertures dels actius immobiliaris tòxics.

Li falten 700 milions d'euros, que preveu satisfer bàsicament amb la mateixa activitat del banc, és a dir, amb els 1.250 milions de marge brut que genera a l'any. En tot cas, té de marge fins al juny que ve per tancar el sanejament. Així doncs, Banc Sabadell no demanarà més aportacions als accionistes per complir amb les provisions.

El conseller delegat de l'entitat, Jaume Guardiola, va explicar els resultats, que a finals de juny van presentar un benefici net de 90,1 milions, fet que va representar una caiguda del 45%, després de destinar 1.889 milions en provisions. Aquestes dotacions suposen una cobertura del 15,6% sobre el total d'exposició del grup.

Els resultats del període inclouen els 28 milions de plusvàlues per la venda de la participació del 20% de l'entitat mexicana Banco del Bajío i un abonament superior als 933 milions per l'aplicació del fons de comerç negatiu generat per l'absorció de la CAM. El banc ha comptabilitzat en el primer semestre un mes de l'activitat de Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), adjudicada pel Banc d'Espanya i que ja ha iniciat la integració comercial. El nou grup ha creat el quart banc espanyol, amb més de 16.000 treballadors i 2.000 oficines (es reduiran fins a 1.820).

L'increment del volum del grup ha estat prou evident, però també hi ha hagut un creixement clar de la morositat, que el juny del 2011 se situava en el 5,55% i que ha passat al 7,82%. En tot cas, la incorporació de l'entitat alacantina ha augmentat en més d'un punt el percentatge de mora, que tot i això està coberta a un nivell del 109,9%.

El banc, que ha creat una nova direcció que gestionarà tots els actius problemàtics, seguirà en beneficis aquest any, segons va destacar Oliu. El president també es va referir al procés de concentració obert en el sector financer espanyol. "Ara mateix, no tenim interès per adquirir res", va afegir, en referència a la paralització del procés de privatització plantejat a CatalunyaCaixa.

stats