ECONOMIA
Economia 09/04/2011

Salgado creu que "fins a l'última caixa d'estalvis" passarà les proves europees a la banca

Espanya examinarà més bancs que Alemanya, França i Itàlia junts

Efe
2 min

GödölloLa ministra espanyola d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha dit avui que "fins a l'última caixa d'estalvis" espanyola podrà superar les proves d'esforç europees que es faran a la pràctica totalitat de bancs i caixes d'estalvis espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La recapitalització que en aquest moment s'està portant a terme farà que fins a l'última caixa d'estalvis pugui passar aquests stress test" (les proves a la banca), ha dit la ministra abans de participar en la segona jornada de la reunió informal de ministres de Finances que es fa a Gödöllo (Hongria).

Salgado ha explicat que Espanya repetirà l'experiència de l'any passat en sotmetre a la pràctica totalitat del seu sistema financer a aquests exàmens –només quedaran fora les cooperatives de crèdit–, respecte a altres països que només avaluaran el "50% del seu sistema financer".

L'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès) va informar ahir que 24 de les 90 entitats europees que seran sotmeses a les proves de solvència són espanyoles –en podrien ser 25–, de manera que el nombre d'entitats espanyoles examinades superarà el de les tres principals potències de l'euro juntes: Alemanya, França i Itàlia.

"Per a nosaltres, la transparència és un valor fonamental i entenem que aquesta transparència a mig termini ens ha de beneficiar", ha afirmat Salgado, que ha recordat que la decisió d'ampliar l'abast de les proves és "voluntària".

La ministra d'Economia i Hisenda ha confiat que aquest exercici de transparència redundi en una millora de la percepció de l'economia espanyola en els mercats.

"Tornarem a tenir un exercici de completa transparència i crec que els mercats ho agrairan", ha dit Salgado, que ha insistit una vegada més que no hi ha "cap risc de contagi" de la crisi portuguesa a la veïna Espanya.

Així mateix, Salgado ha confiat que el Fons Monetari Internacional i l'OCDE s'afegiran al suport que han donat les principals veus europees els últims dies a Espanya, diferenciant clarament entre la situació espanyola i la portuguesa i descartant un rescat també per a Espanya.

"Informalment ja ho han fet en alguna ocasió (donar suport)", ha explicat Salgado, que ha dit que Espanya ha "fet les reformes" que havia de fer, que permetran "millorar les expectatives" de l'economia espanyola, encara que cal seguir "completant-ne" alguna.

stats