Economia 03/08/2011

Salgado: "Hi ha motius de preocupació, però la situació no és gravíssima"

La vicepresidenta econòmica ha dit que "els mercats s'haurien de tranquil·litzar" i ha afegit que la recepta és seguir treballant en el sentit d'oferir "determinació en les reformes, seguretat en el compliment del dèficit i impulsar la millora de la governança europea". Tot i això preveu que la pressió continuarà "els propers dies"

Miquel Codolar
2 min
Salgado i Zapatero aquesta tarda a La Moncloa / AFP

MadridLa vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha dit que "hi ha motius de preocupació però la situació no és gravíssima" després de la reunió extraordinària que ha presidit Zapatero. Salgado ha reconegut que l'Estat viu una "situació de tensió" però ha afegit que "Espanya l'aborda en una posició de relativa tranquil·litat" perquè ha argumentat que el deute de l'Estat sobre el PIB acabarà el 2011 al 78%, "molt lluny de l'alemanya o la de Bèlgica". Ha dit que "la situació espanyola és molt millor. (...) Comparativament millor que les d'altres". Ha afirmat que preveu que la pressió sobre Espanya continuarà durant "els propers dies".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha dit que "els mercats s'haurien de tranquil·litzar" i que la recepta és "oferir determinació en les reformes, seguretat en el compliment del dèficit i impulsar la millora del govern europeu", un extrem en què ha assegurat que l'Estat té molt d'interès. Ha atribuït la tensió dels mercats a la situació dels EUA, la necessitat que els països europeus implementin les decisions acordades i l'escàs volum de negociació als mercats durant el mes d'agost. Pel que fa a la interrupció de les vacances de l'executiu espanyol ha reconegut que "és bo poder-se prendre uns dies de descans, particularment després d'un any dur", però ha dit que ara cal prioritzar l'interès general "i si hi ha la possibilitat, si existeix, ens prendrem uns dies".

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut aquesta tarda una reunió extraordinària a la Moncloa amb Salgado; el ministre de Foment i portaveu, José Blanco, i el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, per tal d'analitzar la situació econòmica espanyola. Zapatero s'ha incorporat aquest matí al seu despatx de la Moncloa per abordar la situació dels mercats financers i ha mantingut converses telefòniques amb els representants dels grups parlamentaris i els candidats a les eleccions per informar-los de la crisi financera internacional. També ha parlat amb el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, amb qui ha compartit la necessitat que els acords sobre el pla d'ajuda a Grècia i la reforma del mecanisme europeu de suport als països de la zona euro s'aprovi el més aviat millor als diversos governs nacionals europeus per donar certesa i confiança als mercats.

stats