Economia 17/11/2011

Salgado diu que l'Estat "no està en risc de rescat" i que el deute és "perfectament sostenible"

Admet que "els mercats estan molt nerviosos" i demana una "sortida conjunta" de la UE

Acn
2 min

MadridLa vicepesidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha negat aquest dijous en declaracions a la Cadena SER que l'Estat necessiti un rescat i ha assegurat que la sostenibilitat del deute públic està "fora de dubte". Les seves manifestacions arriben en una jornada en què la prima de risc del deute espanyol ha marcat màxims absoluts des de l'arribada de l'euro i s'ha situat al nivell del rescat d'altres països (500 punts i un 7% d'interès) a l'última subhasta. La vicepresidenta ha recordat que els pressupostos generals de l'Estat inclouen 27.000 milions per pagar els compromisos de deute, dels quals finalment només se n'han pagat 24.000, de manera que encara existeix un marge de 3.000 milions. La vicepresidenta reacciona d'aquesta manera a la caiguda en picat de la confiança dels mercats en l'economia espanyola mentre que altres actors, com la CEOE, han llançat aquest dijous una clara advertència. El president de la patronal madrilenya, Arturo Fernández, ha assegurat que caldrà posar en marxa "mesures molt dures" l'endemà del 20-N.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha admès que aquest dijous "els mercats estan molt nerviosos" però ha afirmat que "no hi ha risc de rescat" i ha assegurat que l'Estat "pot pagar" el deute emès aquest dijous amb un interès superior al 7%, perquè el venciment mitjà del deute és de 6,7 anys.

"La sostenibilitat del nostre deute està fora de dubte" ha afirmat, abans de recordar que els pressupostos contemplen 30.000 milions d'euros per al pagament del deute, però la despesa ha sigut 3.000 milions inferior.

"Per tant el nostre deute és perfectament sostenible, malgrat que és veritat que hauríem de pagar preus més baixos cada vegada que fem emissions". En aquest marc, ha recordat que l'Estat trigarà 7 anys a haver de pagar aquestes emissions de deute i els interessos, i ha recordat que l'Estat i la resta de països de la UE reben "atacs" sistèmics al seu deute, i per tant "la solució ha de ser coordinada". L'Estat, ha dit, "ha de seguir complint els seus compromisos i insistint en l'aplicació d'aquestes reformes que ja hem aprovat".

Salgado ha apuntat que la solució a la situació actual ha de venir de dues vies. D'una banda, que el Banc Central Europeu compri deute dels països afectats pels atacs, com a mínim fins que el Fons Europeu d'Estabilitat Financera entri en funcionament, i de l'altra, que els països es comprometin a seguir les pautes de la consolidació fiscal.

stats