Multen Saracho amb 500 euros per no assistir de testimoni en un judici

L’expresident del Popular havia al·legat que no trobava transport per anar de Madrid a Barcelona

Emilio Saracho, expresident del Banco Popular, serà multat finalment amb 500 euros per haver-se absentat d’un judici al qual havia d’assistir com a testimoni. Al mes de maig Saracho estava citat en un jutjat de Barcelona per ajudar a resoldre una demanda civil d’un inversor particular. El demandant va perdre 28.000 euros en l’ampliació de capital del Popular i va sol·licitar la presència del banquer a la sala.

Saracho va transmetre a la jutge que considerava aquesta decisió "desproporcionada i inútil" i va proposar fer la seva declaració per videoconferència des de Madrid. El tribunal va desestimar aquesta opció en considerar que en la compareixença es podien exhibir documents escrits, però l’expresident del Popular semblava determinat a no assistir al judici. El dia abans de ser citat, Saracho va al·legar que no podria ser a Barcelona perquè no trobava transport entre Madrid i Barcelona.

La resolució publicada avui pel jutjat de primera instància número 27 de Barcelona recorda que "l'obligació de comparèixer en un judici com a testimoni és de caràcter públic", i afegeix que "totes les persones i entitats públiques i privades estan obligades a prestar, de la manera que la llei estableix, la col·laboració requerida pels jutges i tribunals".

Incomplir aquests requeriments està penat amb una multa que va dels 180 als 600 euros. La jutge ha decidit imposar a Saracho una multa de 500 euros (una sanció propera al màxim) perquè considera que les raons que va exposar el banquer per no assistir al judici eren de pocs pes. "El dia 21 de maig [un dia abans del judici] era inhàbil a la ciutat de Barcelona, [...] i aquesta circumstància només podrà servir per moderar l’import de la multa", llegeix la sentència.

Emilio Saracho va arribar al Popular al desembre del 2016 en substitució d’Ángel Ron amb l’objectiu de salvar l’entitat, una missió que va fracassar. Les opcions passaven per una fusió amb una altra entitat, seguir en solitari o ser comprat per un gran banc europeu. Finalment, el Popular va ser adquirit pel Santander pel valor simbòlic d’un euro. L’operació es va tancar a mitjans de l’any passat, després que el Popular registrés unes pèrdues de més de 3,485 milions d’euros.

De fet, la trajectòria de Saracho al capdavant del Popular ja va arrencar amb mal peu. En la seva primera intervenció, el banquer va admetre que calia una ampliació de capital, unes declaracions que van provocar una caiguda d'un 15% del preu de l’acció.

Més continguts de