Seat va perdre 156 milions el 2012, un 30,7% menys que el 2011

El fabricant de Martorell redueix els números vermells gràcies a un descens dels costos i a un increment del 20% de la facturació

La marca Seat, filial del fabricant automobilístic alemany Volkswagen (VW), va reduir el 2012 la pèrdua operativa fins a 156 milions d'euros, un 30,7% menys que el 2011, després de reduir costos.

Volkswagen ha informat avui que la facturació de Seat va pujar el passat exercici un 20,2%, fins als 6.485 milions d'euros. També les vendes van millorar en el mateix període un 18,8%, fins a 429.000 unitats, incloent-hi les xifres de l'Audi Q3, que es fabrica a Martorell.

"El 2012 Seat va iniciar una ofensiva de productes sense precedents amb la qual la marca espanyola vol explotar el seu grup de clients", ha dit VW en el balanç anual.

L'augment del volum de producció, per la inclusió de l'Audi Q3 a Martorell, i el tipus de canvi de l'euro, va tenir també efectes positius en el resultat de Seat l'any passat.

No obstant això, la caiguda de la demanda, sobretot a Espanya, van llastar les xifres de Seat, que és l'única marca de Volkswagen que pateix números vermells.

La producció de Seat es va reduir el passat exercici un 9%, fins a 321.000 unitats.

El president de VW, Martin Winterkorn, ha dit que "malgrat totes les dificultats, Seat demostra una fortalesa relativa i ha registrat un creixement significatiu en mercats individuals clau com Alemanya i el Regne Unit".

"La marca pateix la difícil situació de mercat a Europa del Sud i Occidental. En concret, els mercats d'Espanya, Itàlia i França van registrar forts retrocessos de la demanda davant 2011", ha dit VW.

Fins ara, VW es mostrava convençut que Seat aconseguiria benefici operatiu el 2013.

Seat fabrica aquest any en sèrie el León, que comparteix la plataforma modular amb el VW Golf i l'Audi A3, amb una variant de tres portes i a la tardor començarà a produir la versió familiar ST, que es presentarà prèviament al Saló de l'Automòbil de Frankfurt (Alemanya).

També la marca espanyola llançarà aquest any al mercat el nou Ibiza Cupra.