Economia 20/10/2015

El sector bancari oblida els rescats i s'obsessiona a maximitzar beneficis

L'entorn de tipus baixos estreny els marges i això preocupa els bancs

Dani Sánchez Ugart
3 min
El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, en les jornades financeres d''Expansión' i KPMG / SEGIO BARRENECHEA / EFE

MadridEl sector bancari dóna per tancada la crisi que s'ha saldat amb milers de milions d'euros públics abocats a reestructurar el sistema financer. Un any després de la posada en marxa de la Unió Bancària Europea, el sector s'ha reunit aquest dimarts a Madrid, en unes jornades organitzades per KMPG i Unidad Editorial, i marcades pels discursos optimistes i les crides a la necessitat de maximitzar beneficis, en un entorn de tipus d'interès baixos que apunta a allargar-se en el temps.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El luxós hotel Ritz, a la capital espanyola, ha vist desfilar al llarg del matí el governador del Banc d'Espanya (BdE), Luis María Linde, el president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), la patronal del sector, José María Roldán, i el director general del Banc de Pagaments Internacional (BPI), Jaime Caruana, que va ser governador del BdE del 2000 al 2006, quan es va inflar la bombolla de crèdit.

El missatge de tots ells es pot resumir en les paraules de Linde, que ha obert les jornades afirmant que "el sistema financer és avui més confiable, més sòlid i més transparent". El governador del BdE ha fet un discurs optimista pel que fa a la macroeconomia. Tot i reconèixer que els "riscos a la baixa" són més alts ara, per la debilitat de la Xina o la caiguda del preu del petroli, Linde ha considerat que l'economia espanyola es troba en un "triangle virtuós de creixement, creació d'ocupació i superàvit". Les seves previsions passen perquè l'economia espanyola creixi per sobre del 3% aquest any i fins i tot perquè l'atur baixi del 20% l'any que ve.

I potser animat per les paraules de Linde, el president de l'AEB ha defensat aferrissadament el nou model de comissions més elevades a la banca, perquè, segons ell, són la manera més transparent que tenen els bancs de treure profit de les seves inversions, com els caixers o el personal. I aquí, Roldán ha posat deures a la banca. La nova obsessió és maximitzar els beneficis i les comissions serveixen per compensar els interessos baixos, que afecten negativament els marges de les entitats. Roldán ha recordat que els bancs es deuen als seus accionistes, que exigeixen retorn, i per això s'han de compensar els tipus d'interès baixos i els marges estrets amb altres ingressos.

El soci financer de KPMG, Francisco Uría, ha incidit amb el mateix missatge, i ha considerat que la rendibilitat ha de ser el primer objectiu del sector, perquè "el banc que té un problema de rendibilitat, a la llarga té un problema de solvència".

El contrapunt

Caruana demana que no es canti victòria

El contrapunt a l'optimisme de Roldán i Linde l'ha posat Caruana. El president del BEI ha considerat que cal seguir atents als riscos per al sistema, tot i admetre que ha millorat, ha criticat, per exemple que el nivell de palanquejament és encara molt alt i ha reconegut que l'escenari en què vivim "encara no és normal". Caruana ha alertat que és "aviat per cantar victòria" i ha fet una crida al sector a "recuperar la confiança" perduda i, per fer-ho, millorar "la cultura de riscos" dins de les entitats.

Tots els representats de les entitats que han participat en la jornada han incidit en el missatge de la rendibilitat, la nova obsessió del sector. El vicepresident del Banco Santander Matías Rodríguez Iniciarte ha marcat com a repte, a banda de l'omnipresent necessitat de maximitzar beneficis -per a la qual cosa, ha dit, cal reduir costos-, el de vincular els clients i donar-los productes més senzills i transparents. Els responsables de les entitats també han arrufat el nas per l'excés de regulació que, segons el conseller delegat del Banco Popular, Francisco Gómez, pot ser anomenada ja "hiperregulació".

El director general de CaixaBank, Juan Alcaraz, per la seva banda, ha defensat un model de rendibilitat que sigui compatible amb una xarxa d'oficines àmplia.

stats