Publicitat
Publicitat

Segona multa a Viajes Barceló i Halcón Viajes per monopolitzar els concursos de l'Imserso durant 20 anys

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sanciona amb 1,8 milions d'euros les dues agències per presentar-se conjuntament a aquestes licitacions

Viajes Barceló i Halcón Viajes van presentar-se conjuntament als concursos dels viatges de l'Imserso des del 1998, a través d'una Unió Temporal d'Empreses (UTE) que els permetia no competir entre elles i adjudicar-se aquests concursos públics. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) considera que no era necessari que les dues empreses es presentessin a les licitacions a través d'aquesta aliança empresarial i per això ha sancionat les dues agències amb unes multes d' 1,21 milions d'euros per a Halcón Viajes i una altra de 619.500 euros a Viajes Barceló. Competència va obrir aquest expedient l'agost de l'any passat. 

Competència entén que aquestes dues empreses han comès una "infracció molt greu" perquè han incomplert la resolució del Tribunal de la Competència del 25 d'octubre del 2000, quan ja es van sancionar quatre agències per presentar ofertes idèntiques al concurs públic i acordar des del 1995 fins al 1998 l'execució conjunta del concurs a través d'una agrupació d'interès econòmic, que integrava les quatre agències. Aleshores, Competència ja va sancionar amb prop de 830.000 euros tant Halcón Viajes com Viajes Barceló, a més dels 1,23 milions que va haver de pagar Viajes Iberia i els 721.000 de Viajes Marsans. 

Al seu torn, aquestes infraccions van ser confirmades per l' Audiència Nacional i pel Tribunal Suprem, que van determinar que aquestes quatre agències havien col·laborat per convertir un concurs públic de concessions en un procediment "fictici i irrellevant". Totes quatre agències van pagar les seves respectives sancions entre 2006 i 2009. 

Des del 1998 Halcón Viajes i Viajes Marsans han estat adjudicatàries de tots els concursos de la Imserso i, de fet, des del 2013, les úniques

Segons explica ara Competència, Halcón Viajes i Viajes Barceló han substituït el primer acord a quatre per una UTE que anava associada a Mundosocial i que va resultar ser la licitadora única del concurs públic des del 1998, quan també hi havia Viajes Marsans i Viajes Iberia. Aquestes dues agències no han estat sancionades per segona vegada perquè la primera va fer fallida el 2010 i la segona el 2013. Així doncs, des del 1998 Halcón Viajes i Viajes Marsans han estat adjudicatàries de tots els concursos de la Imserso i, de fet, des del 2013, les úniques. 

Així doncs, la CNMC creu que l'ús d'aquesta UTE queda injustificat i recorda que contra aquesta resolució no hi ha possibilitat de presentar cap recurs per via administrativa, sinó que només és possible fer-ho davant l'Audiència Nacional i en els propers dos mesos.

Més continguts de