ECONOMIA
Economia 14/11/2012

Seguiment de la vaga: del 85% dels sindicats al 17% del Govern i la patronal

Els representants dels treballadors destaquen l'èxit total de la convocatòria, mentre que els empresaris argumenten que la incidència de la vaga només es concentra als polígons industrials i al transport

T.g.
2 min
Incidència de la vaga a la Zona Franca / XAVIER BERTRAL

BarcelonaGran batalla de percentatges entre sindicats, Govern i patronals sobre les xifres del seguiment de la vaga. Segons les dades oficials del Govern, el seguiment de la vaga ha estat, de mitjana, del 17% a Catalunya, segons l'estimació de les 17 h. Segons els sindicats COOO i UGT, dels 2,4 milions d'assalariats que hi ha a Catalunya cal descomptar 260.000 treballadors que estaven convocats als seus llocs de treball per complir amb els serveis mínims establerts. Amb aquestes xifres, els sindicats calculen en un comunicat conjunt que el seguiment de la vaga ha arribat al 85%, la qual cosa vol dir que prop de dos milions d'empleats no han anat a treballar aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al segment d'autònoms, el seguiment ha estat del 68%. Per sectors, el que ha rebut més seguiment és la indústria, que ha superat el 95%. Més de 25.000 persones han participat en els piquets informatius, segons les mateixes dades sindicals.

En canvi, les patronals Cecot i Pimec han valorat la participació de manera totalment contrària. Així, la incidència de la vaga entre les empreses associades a la Cecot ha estat del 17,5%, i ha afectat principalment la indústria. Un 16% de les empreses confirmen la presència de piquets. La patronal de la petita i mitjana empresa (Pimec) ha elevat una mica la participació, i ha calculat una incidència del 21,3%, un percentatge lleugerament inferior al que va calcular a la mateixa hora en la darrera convocatòria del 29 de març (24,3%).

L'aturada a l'administració

El director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Ramon Bonastre, ha detallat les dades pel que fa a l'administració de la Generalitat. Bonastre ha desgranat que dels 150.000 treballadors, el seguiment de la vaga és d'un 24,7%%, mentre que a l'administració local és d'un 21%, i a l'administració central és d'un 30,6%.

Bonastre, ha destacat que els serveis mínims de la vaga general s'estan complint "sense incidències remarcables" durant la tarda a Catalunya, per la qual cosa, com autoritat laboral, ha expressat la seva satisfacció.

A més, Bonastre ha posat de relleu que, fins a les 17 h, els serveis mínims de TMB s'estaven complint i els serveis operats per Renfe i els autobusos de Girona i Lleida no han presentat "cap incidència remarcable". En canvi, el director de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball ha lamentat que "no s'estiguin complint els serveis mínims dels autobusos de Tarragona". Bonastre ha condemnat aquest fet "perquè si hi ha un acord amb els sindicats pels serveis mínims, aquests s'han de complir".

Per altra banda, Ramon Bonastre ha informat de la detenció de 9 persones a Catalunya (6 a Barcelona, 1 a Santa Coloma de Gramenet, 1 a Cornellà i 1 a Tarragona) per desordre públic i 21 imputats per diversos fets.

stats