L'Estat aprova 6.331 milions d'euros per a la Seguretat Social per pagar l'extra de Nadal dels pensionistes

Al Fons de Reserva hi queden poc més de 8.000 milions

LAIA FORÈS/MARIONA FERRER I FORNELLS

La caixa de la Tresoreria de la Seguretat Social no pot fer front al pagament de la paga extraordinària de Nadal dels pensionistes ni fent ús del Fons de Reserva. Com ja va fer al juny, el govern espanyol ha aprovat aquest divendres la concessió d'un préstec de 6.331 milions d'euros a la Seguretat Social per abonar la paga extra de Nadal i també l'ordinària de novembre, segons ha anunciat la ministra i portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celáa, després del consell de ministres. La nòmina pujarà fins als 18.000 milions d'euros.

Per poder abonar la paga dels pensionistes, la Seguretat Social haurà d'utilitzar també 3.000 dels Fons de Reserva, que es quedarà amb només 5.500 milions d'euros. Amb el nou préstec, l'executiu de Pedro Sánchez, evita buidar del tot el Fons. "Tenim molt en compte la sostenibilitat de les finances i el sistema", ha subratllat Celáa. La portaveu del govern socialista ha atribuït a la gestió de l'anterior govern del PP que el Fons de Reserva estigui a un nivell tan baix.

Celáa també ha anunciat que l'Institut del Crèdit Oficial (ICO) tornarà a concedir crèdits als ajuntaments després d'haver-los suspès el 2012 per "l'alt risc" que tenien les línies de crèdit pels organismes territorials. "És molt important que els 8.000 ajuntaments puguin accedir al crèdit", ha subratllat la ministra.