WALL STREET
Economia 27/05/2012

Set dies a la borsa, set maldecaps per a Facebook

Vicenç Moliné
3 min
Mark Zuckerberg somrient després de fer sonar la campaneta que obre la sessió a Wall Street. Ho va fer des de la seu de l'empresa, a Menlo Park, Califòrnia.

BARCELONAFacebook ja ha complert una setmana a la borsa. La que va ser la tercera sortida a la borsa més important de la història dels Estats Units ha degenerat en una muntanya de dubtes sobre el valor de l'empresa, la legalitat de la seva arribada a la borsa i l'ètica a Wall Street. Aquests han estat els principals maldecaps per a la xarxa social dels 900 milions d'usuaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Sortida deslluïda

L'expectativa era màxima entre els mitjans dels EUA i s'esperava un ràpid augment del valor de l'acció a causa de l'elevada demanda. Les ordres de compra sobrepassaven el nombre d'accions que sortien a la borsa en un 25%. Al final, però, entre problemes tècnics, una gran oferta d'accions i dubtes d'última hora, el primer dia a la borsa es va saldar amb una modesta pujada d'un 0,61%.

2. Caiguda de les accions

Dilluns Facebook va caure un 11% i divendres va tancar la sessió amb una caiguda setmanal d'un 16%, amb l'acció a 32 dòlars; per sota dels 34, el preu mínim plantejat per l'empresa abans de la sortida a la borsa. Això va fer que l'empresa arribés al cap de setmana valorada en 69.000 milions d'euros, lluny dels 83.000 milions que valia quan va començar a cotitzar al Nasdaq.

3. Problemes al Nasdaq

El divendres 18 de maig, l'índex Nasdaq va anunciar que ajornava 30 minuts l'estrena de Facebook. L'explicació oficial era poder gestionar la gran demanda que hi havia.

Les grans operacions les gestionen de manera centralitzada els principals bancs però les operacions de particulars les gestiona l'índex Nasdaq, que es va veure desbordat per primera vegada en la història.

Tot i l'espera, la primera hora de cotització va ser un caos i els petits inversors no sabien si havien pogut realitzar les seves compres. Al final, la majoria van optar per retirar-se i ara molts han demandat Nasdaq.

4. Vendes massives

Fins al moment de la seva sortida a la borsa, els accionistes de Facebook eren bancs com Goldman Sachs, fons d'inversió o grans magnats que havien invertit quan l'empresa era molt més petita.

Enmig d'un dels anys més durs per a la borsa, molts volien recuperar la gran rendibilitat que els suposava vendre les accions a 38 dòlars.

Tant Facebook com els grans inversors van posar a la venda una part important de les seves accions, encara més després de veure que divendres no es disparaven com era d'esperar.

5. Perspectives negatives

Després d'estrenar-se amb un modest guany de 0,61%, molts mitjans van començar a buscar-hi una explicació. Dilluns es va saber que Facebook havia revisat les seves previsions d'ingressos a última hora i que bancs com Morgan Stanley o Goldman Sachs només van avisar els seus millors clients.

6. Investigació federal

Dimarts, la Comissió del Mercat de Valors va anunciar que examinaria el procés de sortida a la borsa en busca de possibles irregularitats. Dos comitès del Congrés s'hi van sumar amb la seva pròpia investigació.

Tot i que aparentment no hi ha hagut cap actuació il·legal, molts han qüestionat la moralitat de permetre que els grans inversors tinguin accés a més informació que els particulars.

7. De lluna de mel

L'endema de la sortida a la borsa de Facebook, i per sorpresa, Zuckerberg es va casar amb la seva parella de la universitat, Prisilla Chan, i va marxar de lluna de mel.

Zuckerberg, però, havia deixat ordres de vendre el dilluns següent 30,2 milions de les seves accions, amb la qual cosa va guanyar més de 900 milions d'euros. Les accions que conserva, però, ja valen 3.500 milions d'euros menys.

stats