Publicitat
Publicitat

Set de cada deu jubilats només viu de la pensió

En ple debat sobre la necessitat de reformar el sistema de pensions, un informe de la Fundació Edad&Vida i l'Obra Social la Caixa assegura que el 45% de majors de 65 anys té problemes per arribar a final de mes

El compte corrent del 70% dels jubilats espanyols només ingressa la pensió pública. Segons un estudi presentat aquest dimecres per la Fundació Edat&Vida, VidaCaixa i ObraSocial La Caixa, només 3 de cada 10 espanyols majors de 65 anys té algun ingrés alternatiu a la pensió que percep de les arques de l'Estat. A més, el mateix informe assenyala que el 45% d'aquest col·lectiu té problemes per arribar a finals de mes

Aquest informe arriba en ple debat sobre aquest sistema públic de retribucions. El futur de les pensions és un dels principals fronts que el govern espanyol en funcions té obert. Després que el pla de pressupost que el ministeri d'Economia ha presentat a Brussel·les reconegui que el Fons de Reserva de la Seguretat Social s'esgotarà l'any que ve s'han reactivat les alarmes i tots els grups parlamentaris han posat la directa per accelerar la presentació d'una reforma del sistema de pensions al Congrés a principis de l'any que ve a través de la Comissió del Pacte de Toledo

Sagnia a la guardiola de les pensions

L'informe elaborat juntament amb les universitats de València, Extremadura i Castella-la Manxa assenyala també que el 30% de jubilats que percep algun ingrés alternatiu ho fa principalment a través de productes financers (29%), plans de pensions (22%) i lloguers (13%)

Problemes per arribar a final de mes 

Segons aquest informe, a més, el 45% dels majors de 65 anys de l'Estat tenen dificultats per arribar a finals de mes. De fet, segons l'OCDE, l a taxa de pobresa entre els majors de 65 anys a Espanya és avui del 7%, per sota de la mitjana dels països de l'OCDE, on la taxa és del 12,6%, i més baixa que la de països com Alemanya (9,4%), Bèlgica (10,7%) o Itàlia (9,3%). Tot i això, aquest informe revela que el 38% dels jubilats espanyols viu amb ingressos inferiors als 750 euros, mentre que un 67% compta amb ingressos mensuals per sota dels 1.250. Segons les dades oficials de la Seguretat Social, la pensió mitjana estatal se situa al voltant dels 900 euros, mentre que la de jubilació supera els 1.000 euros en funció de la comunitat. 

Així doncs, el que un jubilat espanyol ingressa de mitjana està al voltant dels 1.000 euros mensuals, un marge ajustat, tenint en compte que la seva despesa mitjana és de 953 euros, que gasten principalment en les factures de la llar, productes de consum bàsic i salut. A banda, l'informe recorda que gairebé 4 de cada 10 jubilats presten ajuda econòmica als seus familiars amb un import mitjà de 51 euros. 

El futur del sistema de pensions, en ple debat

Aquest informe arriba en ple debat sobre com s'ha de garantir el cobrament de les pensions durant els propers anys. De moment, el govern espanyol en funcions va garantir que l'any que ve les pensions s'apujaran el mínim del 0,25% previst per llei, una mesura que el govern pot tirar endavant malgrat no haver pogut aprovar uns nous pressupostos, pel fet d'estar en funcions. Precisament aquest increment de mínims és el que està a debat. Sindicats i oposició reclamen que les pensions tornin a revaloritzar-se en funció de la inflació, com passava fins abans del 2011, per garantir que els pensionistes no perden poder adquisitiu. Al mateix temps, però, la guardiola de les pensions no para de buidar-se: segons el pla de pressupostos es quedarà a finals del 2016 amb poc més de 13.500 milions d'euros, la meitat de l'any anterior i gairebé una cinquena part del que tenia el 2011, perquè el govern ha anat estirant d'aquest fons per fer front a altres despeses, com ara l'impost sobre la renda de les persones físiques dels mateixos pensionistes, per al qual va esgarrapar 1.000 milions aquest juliol. 

I mentre el Pacte de Toledo vol accelerar una reforma del sistema de les pensions que asseguri la sostenibilitat d'aquestes retribucions i l'equilibri pressupostari, el govern espanyol en funcions assegura que mentre hi hagi creixement econòmic les pensions estan garantides. 

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT