La xinesa Sinopec reclama quasi 5.000 milions a Repsol en un arbitratge

La petroliera espanyol diu que la demanda té un "risc remot"

La petroliera pública xinesa Sinopec i la seva filial Addax Petroleum han presentat una demanda arbitral contra Talisman, la companyia canadenca propietat de Repsol des del 2015. La companyia xinesa reclama a Talisman, i per tant a Repsol, 5.500 milions de dòlars (uns 4.880 milions d'euros).

Repsol, en una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), ha reconegut la existència d'aquesta demandat, malgrat que considera que és "infundada i no reflecteix l'actitud lleial que cal esperar d'un soci" i, per tant, d'acord amb els informes i els assessors legals, considera que és per a la companyia que presideix Antoni Brufau un "risc remot".

Sinopec reclama que se li torni la inversió que va fer l'any 2012, quan va comprar el 49% de Tseuk a Talisman, així com els diners aportats en inversions futures. Malgrat la reclamació, la filial de Sinopec, Addax, vol mantenir la seva participació a Tseuk.

Segons Repsol, la demanda, que ha estat presentada a Singapur, pot obeir a una "acció defensiva" per part dels directius de Sinopec que en el seu dia van decidir invertir al Regne Unit comprant la participació a Tseuk que després no ha tingut els resultats que esperaven.

Es dóna el cas de que Repsol i Sinopec també són socis al Brasil, ja que el 2010 van arribar a un acord per desenvolupar els projectes de explotació i producció que Repsol té a aquell país, i construi una de les energètiques més importants de l'Amèrica Llatina, amb un valor de 17.773 milions de dòlars.