Economia 08/07/2012

Sortir i obrir-se a l'exterior per esquivar la crisi

Jaume Giné Daví
2 min

La crisi econòmica va per llarg. La demanda interior no es recuperarà a curt o a mitjà termini si no es corregeixen incerteses i actituds. L'ajust estructural és dur, però imprescindible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però tota crisi ofereix oportunitats per als que, en comptes de quedar-se paralitzats lamentant-se i analitzant què passa, reaccionen amb decisió apostant per sortir a l'exterior. Les empreses només sobreviuran si s'internacionalitzen.

La crisi afecta la zona euro però altres regions mostren un gran dinamisme emprenedor, comercial i inversor. Molts països emergents de l'Àsia i l'Amèrica Llatina, tradicionalment exportadors, es convertiran en importadors i consumidors.

Avui les marques occidentals intenten esquivar la crisi als EUA i a la UE amb les seves vendes creixents a la Xina i altres mercats emergents. És el que fa el sector automobilístic.

Volkswagen va incrementar l'any 2011 les seves vendes un 17% a la Xina, un 110% a l'Índia i un 75% a Rússia. També la Xina és el segon mercat d'Apple. I Inditex ja té 5.618 botigues repartides en 84 països i els seus objectius immediats són continuar creixent a l'Àsia. Que, segons Bloomberg, Amancio Ortega sigui la primera fortuna europea no deixa de sorprendre.

Les empreses catalanes s'internacionalitzen. També superen la difícil conjuntura catalana i europea incrementant el seu volum de negoci en països i mercats emergents.

La llista seria molt llarga i inclou sectors com el de les infraestructures, les energies renovables, el metall, el tèxtil, el vinícola i l'agroalimentari. Moltes van començar sent pimes, com Mango, i van anar adquirint dimensió i capacitats.

També hem de captar i establir aliances amb els inversors estrangers àvids per entrar al mercat europeu. Ajudaran a dinamitzar la nostra economia en hores baixes.

Si no troben un marc receptiu a Catalunya, ho faran en un altre país europeu. Algunes reaccions parcials davant d'iniciatives com la d'Eurovegas continuen pecant d'una visió insuficient de la greu situació econòmica interna.

Convido a llegir les dades sobre la taxa d'atur que publica The Economist . En una llista de 43 països, Espanya, amb un 24,3%, només és superada per Sud-àfrica. Una xifra insostenible que espanta. No espantem nosaltres els inversors estrangers abans de negociar-hi.

stats