COMPANYIES AÈRIES
Economia 26/01/2011

Soriano troba "desafortunat" que Homs digui que Spanair "queia" sense l'ajut urgent de la Generalitat

El president de l'aerolínia assegura que el crèdit de l'ICF "estava planificat" com part d'una operació d'ampliació de crèdit decidida al setembre pels accidonistes. Vueling es queixa de la decisió del Govern i Recoder respon que els diners públics destinats a la companyia catalana són "ridículs comparats amb el que s'ha donat a Iberia"

Redacció
3 min

BarcelonaFrancesc Homs va ser "una mica desafortunat" quan va assegurar aquest dimarts que Spanair "queia" si l'ICF no acordava donar-li un crèdit de deu milions d'euros i una aportació de 9,5 milions més. És l'opinió de Ferran Soriano, que aquest dimecres al matí està intentant desactivar l'alarma provocada per la notícia d'ahir i la manera com va defensar el portaveu del Govern la necessitat d'injectar diners a l'aerolínia catalana. El president de Spanair, que ahir ja va desmentir que la companyia estigués en risc de fallida, ha intervingut aquest matí a RAC1 i a Catalunya Ràdio, amb pocs minuts de diferència, per desmentir la idea del rescat, que reflecteix la premsa del dia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el seu relat, els accionistes de Spanair van decidir al setembre fer una ampliació de capital de 40 milions d'euros. "Vint milions van arribar al novembre i vint més arribaran ara. És una acció planificada que s'ha retardat una mica pel canvi de Govern, no hi ha cap situació dramàtica".

"Mai em pot molestar el que diu el portaveu del Govern"

Tot i negar que desautoritzi Homs o que s'hi hagi enfadat –"mai em pot molestar el que diu el portaveu del Govern", ha dit a RAC1–, sí que ha dit que volia "matisar" la frase de la polèmica. "El 95% del que va dir és positiu, perquè vol dir que el Govern, tot i haver canviat de color, continua tenint interès en el futur de Spanair", ha dit.

I ha assegurat que darrerement "només hi ha bones notícies" en relació amb la companyia, que al març estrenarà un vol a São Paulo.

Amb qui no ha defugit la confrontació ha estat amb el president de Vueling, Josep Piqué, que va titllar ahir d'“injustificable” el suposat rescat financer de Spanair per part de la Generalitat. En un comunicat, Piqué qualificava de “crèdit d'emergència” el préstec de 10,5 milions d'euros que l'Institut Català de Finances ha concedit a l'aerolínia, i afegia: “Vueling considera injustificable i incomprensible aquesta operació. Estem francament sorpresos que el nou Govern de la Generalitat de Catalunya continuï amb la mateixa política empresa per l'anterior”. Piqué ja havia criticat anteriorment en diverses ocasions el suport de diners públics que rep Spanair, i el fort pes de la Generalitat en el si de la companyia, ja que en controla, de forma directa o indirecta, més del 40%.

I Iberia què?

Soriano ha replicat a Piqué a RAC1 amb els mateixos arguments amb què, simultàniament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder ho feia a Els matins de TV3. "Ha estat Iberia, i per tant, Vueling, qui més ajuts públics ha rebut sempre. És curiós que ara aquestes mateixes forces trobin malament que les institucions catalanes ho facin", ha retrat Soriano a Piqué, al qual també ha dit que és "una mala idea parlar malament d'un competidor".

I per Recoder, "si parlem d'ajuts a empreses d'aviació podríem parlar d'Iberia, que és un dels propietaris de Vueling". En defensa de Spanair, el conseller ha dit que "és molt important el vol a São Paulo, capital econòmica del Brasil, el gran tigre de Sud-amèrica, i el tindrem gràcies al fet que hi ha una companyia que ha apostat per aeroport de Barcelona com a hub, i està clar que Iberia ens va abandonar i se'n va anar cap a Madrid". "Els ajuts a Spanair són ridículs comparats amb els que s'han donat a Iberia, i Spanair és un projecte de país", ha conclòs.

stats