Economia
Economia 06/12/2011

Standard & Poor’s amenaça de rebaixar la nota de 15 països de l'eurozona

Entre els països amenaçats figuren França i Alemanya, que podrien perdre la triple A. Espanya veu perillar la AA-

Efe
1 min

Nova YorkL'agència de qualificació nord-americana Standard & Poor's (S&P) ha tornat a posar el toc d'alerta a l'eurozona aquest dilluns, amb una amenaça generalitzada de rebaixar la nota de 15 països de la zona euro. S&P ha atribuït la decisió a la crisi del deute i ha ignorat la trobada entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, d'aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'amenaça, que implica un 50% de probabilitats que es rebaixi la qualificació d'aquests països en els pròxims 90 dies, inclou les sis nacions de l'eurozona que gaudeixen de la màxima qualificació, la triple A: Alemanya, França, Holanda, Àustria, Finlàndia i Luxemburg. Espanya també veuria perillar la AA-.

S&P també argumenta la seva decisió per l'augment dels nivells d'endeutament dels governs i les famílies entre els països que van adoptar l'euro com a moneda única, així com el creixent augment del risc d'una recessió econòmica en tota l'eurozona el 2012.

“Ara mateix preveiem que la producció caigui l'any que ve en països com Espanya, Portugal i Grècia, i apuntem una probabilitat del 40% d'una caiguda de la producció a l'eurozona en el seu conjunt", assenyala l'agència de qualificació en el seu comunicat.

L'agència assegura que en l'anàlisi de la qualificació dels 15 països sota el punt de mira, que preveu concloure després de la cimera de la Unió Europea dels propers 8 i 9 de desembre, es basarà en els tres factors clau que conformen la seva metodologia: el polític, l'extern i el monetari.

stats