El Suprem ha tombat quasi la meitat dels ERO des de la reforma laboral

Els magistrats han declarat impugnats 27 processos d'acomiadament col·lectiu dels 58 que els han arribat després de la reforma laboral

El Tribunal Suprem ha fet recompte de les sentències dictades sobre acomiadaments col·lectius als quals afecta la reforma laboral i assenyala que entre el març del 2013 i el tancament d'aquest any només ha avalat 31 dels 58 processos recorreguts, pràcticament la meitat. En canvi, el Suprem ha sentenciat que 9 processos no van ser ajustats a dret i n'ha declarat nuls 18.

Aquests 58 acomiadaments col·lectius han portat al Suprem a dictar 79 sentències en recurs de cassació, que afecten 11.900 treballadors.

La reforma laboral va incloure des que va entrar en vigor el febrer del 2012 que l'empresa podria fer efectiu l'acomiadament col·lectiu sense necessitat de rebre prèviament l'autorització administrativa. Això va obrir la porta a la via judicial com a solució per vehicular el desacord dels treballadors amb aquesta mesura.

Els jutges, a l'hora de sentenciar, tenen en compte el procés de negociació i documentació que preveu la nova llei i que passa per una completa aportació documental que justifiqui els acomiadaments i un període de consultes i negociació amb els representants dels treballadors, així com una bona fe negociadora.

D'entre els divuit ERO anul·lats pel Suprem, on es reconeix el dret a la readmissió dels treballadors acomiadats, en cinc ocasions s'ha apreciat frau de llei; en cinc més, vicis de procediment durant el període de consultes; en quatre s'ha estimat que hi concorria un grup irregular d'empreses; en dos s'ha observat una vulneració dels drets fonamentals de vaga o llibertat sindical, i en els altres dos s'ha considerat que faltava la documentació necessària per a una negociació efectiva durant el període de consultes.

D'altra banda, el Suprem assenyala que en el 83% dels casos la sentència ha avalat la que prèviament havien dictat l'Audiència Nacional o del Tribunal Superior de Justícia.

En les sentències desestimatòries dels recursos, el procediment majoritari correspon a recursos presentats per la representació laboral, mentre que els recursos d'empreses que són desestimats representen només un 37%.