Economia 14/03/2012

El Suprem obliga el govern espanyol a apujar la llum

L'alt tribunal anul·la la baixada dels peatges d'accés a la xarxa elèctrica que es va aprovar al desembre i dóna la raó a Endesa i Iberdrola

Acn
1 min

MAdridEl Tribunal Suprem ha anul·lat la baixada dels peatges d'accés –el cost d'ús de les xarxes que cobren les elèctriques– que va aprovar el govern espanyol al desembre per compensar l'augment del preu de l'energia en el mercat lliure i congelar, així, la factura de la llum per als consumidors finals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Alt Tribunal ha estimat els recursos d'Endesa i d'Iberdrola contra la decisió del govern de l'Estat i obliga l'administració a sufragar els costos de l'activitat de les elèctriques que es reconeixen en els peatges d'accés. La decisió del Suprem obligarà el govern espanyol a apujar el rebut de la llum als consumidors.

El ministeri d'Indústria, Energia i Turisme haurà de plantejar aquesta pujada de preu si vol evitar que es continuï ampliant el forat de més de 22.000 milions de dèficit tarifari que l'Estat deu a les companyies elèctriques per la diferència entre el que paguen els consumidors i el preu real de l'energia. En la interlocutòria, la sala contenciosa administrativa del Suprem ha determinat que ha d'anul·lar les mesures del govern "per molt bona intenció" que tinguin, ja que són contràries a l'ordenament jurídic.

El text del Suprem recorda que en documents anteriors, així com en informes de la Comissió de l'Energia de l'Estat (CNE), ja s'alerta de la "persistència" de l'executiu de condicionar la revisió dels peatges –com a part regulada de la factura elèctrica que finança els costos del sistema– per compensar el resultat de les subhastes elèctriques, que marca la part lliure de la factura elèctrica.

stats