Economia 07/07/2014

El Suprem ordena a l'Audiència Nacional que jutgi el president de Damm

Anticorrupció demana 14 anys de presó per delictes contra Hisenda i blanqueig de capitals

Europa Press
2 min
El president del grup Damm, Demetrio Carceller Arce, en una imatge d'arxiu del 20 de maig del 2013 / EFE

MadridEl Tribunal Suprem (TS) ha estimat el recurs que la Fiscalia Anticorrupció ha presentat contra la decisió de l'Audiència Nacional d'arxivar les diligències per les quals el president de la cervesera Damm, Demetrio Carceller Arce, ha estat imputat pel jutge Pablo Ruz per delictes contra la hisenda pública.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Anticorrupció havia presentat un escrit d'acusació contra ell en què sol·licitava 14 anys de presó com a responsable de delictes contra la hisenda pública i blanqueig de capitals. Fonts fiscals han assenyalat a Europa Press que el recurs, presentat aquest mes de gener, ha estat estimat i que això obligarà l'Audiència Nacional a seguir endavant amb les actuacions.

La sentència per la qual es va tancar la causa havia estat signada pels magistrats de l'Audiència Nacional Alfonso Guevara, María de los Ángeles Barreiro i Guillermo Ruiz-Polanco. En aquesta resolució, notificada el 2 de gener, es van estimar els arguments de l'advocat José Antonio Choclán i s'assenyalava que produïa "certa estranyesa" que tot i que les actuacions les iniciés Ruz el juny del 2009 contra el Demetrio Carceller Coll, expresident de la cervesera i pare de Carceller Auró, aquest últim no fos imputat fins al juny de l'any passat, molt poc abans de tancar-se la instrucció.

S'afegia que el procés que s'arxivava no havia de perjudicar de cap manera l'honorabilitat de l'empresari. En la sentència dictada per l'Audiència Nacional ara revocada s'assenyalava que "després de l'examen de l'actuació, resulta cert que les dades consignades com a inculpatòries preses en consideració en l'esmentada sentència –6 de juny d'aquest any– preexistien amb notable anterioritat [al fet], sense que [...] s'afegeixin altres dades innovadores [...] com a resultat d'ulterior investigació que permetessin la també innovadora imputació".

La resolució de la sala afegia que Ruz "es va limitar a assumir la sol·licitud del ministeri fiscal sense sumar a les seves al·legacions cap consideració autònoma, de collita pròpia, segurament perquè va estimar [...] que ja es concretarà la imputació i que val més deixar les coses per al plenari".

Inversions als EUA

La Fiscalia atribueix a Carceller Auró un delicte de cooperació necessària en delictes contra Hisenda per suposadament haver contribuït a ocultar les inversions immobiliàries del seu pare a Arizona (EUA), mitjançant la gestió d'estructures necessàries per amagar totes les rendes generades.

La seva defensa negava aquesta qüestió i els seus arguments han estat acollits per la sala penal de l'Audiència Nacional, que ha cridat l'atenció sobre el fet que per les esmentades activitats fos i hagi estat imputat, des del començament del procediment fa quatre anys i fins al juny passat, l'empresari Javier Ribas, implicació que ha estat revocada precisament en la mateixa sentència, en la qual es va incloure la del president de Damm.

Ara, el Suprem revoca aquesta decisió i ordena seguir amb les actuacions. La defensa incidia que "sens dubte haurà pesat en aquesta decisió la circumstància que el senyor Ribas és fill de la senyora Manuela Vila Adroher, que ha presentat declaracions complementàries i regularitzat la seva situació tributària" amb Hisenda.

Segons els documents a què ha tingut accés Europa Press, la mare de Ribas va abonar després de la imputació del seu fill el 2010 més de 5 milions d'euros, després de presentar una declaració complementària per l'IRPF entre el 2005 i el 2009 i l'impost de patrimoni entre el 2005 i el 2007.

stats