Economia 11/02/2015

El Suprem rebutja la suspensió cautelar de la societat mixta de gestió de l'aigua de l'Àrea Metropolitana

L'alt tribunal no es pronuncia sobre el fons del cas sobre l'entrada d'Agbar a la companyia

Europa Press
2 min
Partits com ICV o la Plataforma Aigua és Vida consideren molt exagerat l’increment  de tarifa de l’aigua, que multiplica per cinc l’increment del cost de la vida.

MadridEl Tribunal Suprem ha rebutjat la petició d'Acciona Agua de suspendre cautelarment la societat mixta anunciada al novembre de 2012 per gestionar el cicle integral de l'aigua de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), participada en un 85% per Agbar, segons la interlocutòria consultada per Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resolució destaca que no queden acreditats possibles perjudicis irreparables ni per a l'interès general ni per a tercers derivats de la posada en marxa d'aquesta societat que justifiquin la petició de suspensió cautelar. Aquest rebuig no es pronuncia sobre el fons de l'assumpte, és a dir, la legalitat de la constitució d'aquesta companyia mixta, el que també va ser portat als jutjats.

El contracte de creació de la societat mixta estableix que Agbar gestiona des del subministrament domèstic (el que suposa uns tres milions de persones a l'AMB) a la col·lecció d'aigües residuals, depuració i la regeneració per a usos no potables. La Generalitat va recórrer perquè considerava, entre altres motius, que la nova societat envaeix les seves competències, ja que l'Àrea Metropolitana només gestiona l'aigua 'en baixa', és a dir, la distribució que es fa dins dels municipis, mentre que la Generalitat és la responsable del servei des del lloc en què es capta el recurs fins als dipòsits de capçalera de les poblacions, l'anomenada aigua 'en alta'.

També van recórrer diverses empreses del sector de l'aigua per considerar que s'havia incomplert l'obligació de convocar un concurs públic per crear l'empresa mixta, i perquè es limitava la competència, entre d'altres arguments. Aquesta societat suposa un ingrés per a l'AMB de 20 milions d'euros anuals, encara que el primer any (2013) va ser inferior perquè la societat no va funcionar encara tot l'exercici -va començar a l'agost, encara que es va acordar crear a finals de 2012, perquè el seu constitució es va ajornar pels recursos judicials-.

La seva creació es va aprovar el mateix dia en què el Govern va aprovar l'adjudicació de la gestió de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL) durant 50 anys al consorci d'empreses encapçalat per Acciona, una concessió a la qual també optava Agbar, que va recórrer.

stats