Economia 26/07/2011

El TC creu que les execucions hipotecàries no vulneren drets fonamentals

El magistrat Eugeni Gay, que ha fet un vot particular, critica que la resolució no contempla les actuals circumstàncies econòmiques ni financeres

Efe
1 min

BarcelonaEl Tribunal Constitucional creu que les execucions hipotecàries, que permeten a les entitats financeres quedar-se amb un immoble després de l'impagament de la hipoteca, no vulneren els drets fonamentals dels afectats i, per tant, conclou que no són inconstitucionals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un auto publicat avui, el Constitucional rebutja estudiar la qüestió d'inconstitucionalitat que va plantejar el setembre del 2010 un jutjat de Sabadell. Aquest va considerar que aquests procediments podien vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva i a un habitatge digne perquè impedeixen analitzar el possible "caràcter abusiu" de les hipoteques.

Els magistrats consideren "notòriament infundada" aquesta qüestió perquè l'actual regulació de les execucions hipotecàries ha rebut el suport de diverses sentències que consideren que les limitacions que tenen els afectats per paralitzar el procés no són inconstitucionals.

L'auto del Constitucional inclou un vot particular del magistrat Eugeni Gay, que critica que la resolució no aborda elements de "transcendència social i constitucional" com són les "especials" circumstàncies de la situació econòmica i financera actual, molt diferent de la dels anys vuitanta, quan es va fixar la doctrina inicial.

Per aquest motiu, argumenta que no li sembla "suficient per desestimar com a infundada" la qüestió d'inconstitucionalitat la remissió a les sentències existents, ja que "seria necessari examinar si els preceptes qüestionats pel nou context econòmic i social són compatibles o no" amb els drets recollits a la Constitució.

Finalment, Gay recorda que les normes no poden establir-se "d'esquena a la realitat social" i remarca que l'"enginyeria financera" actual es més complexa i pràcticament impossible de sotmetre a un control.

stats