El TC suspèn la llei que limita els desnonaments i els talls de llum

El tribunal també anul·la la prohibició de fer centres comercials als afores

Nova esquilada del Tribunal Constitucional (TC) a les competències de la Generalitat. L’organisme va decidir ahir fer cas de les demandes del govern espanyol i suspendre diversos articles del codi de consum català i de l’ordenació comercial, que Madrid havia recorregut. Es tracta, a grans trets, dels articles que limiten els desnonaments i castiguen les condicions abusives de les hipoteques, els que impossibiliten els talls de llum i gas a les famílies amb rendes baixes i els que limiten la construcció de centres comercials fora de les ciutats.

Els dos primers blocs estaven inclosos dins del codi de consum de Catalunya, aprovat pel Parlament el desembre de l’any passat. I eren, de fet, una resposta al Tribunal Constitucional, que ja havia suspès un decret de la Generalitat encaminat a protegir els ciutadans de renda més baixa de l’anomenada pobresa energètica. En aquest mateix codi de consum es van incloure també mesures per evitar les pràctiques abusives dels bancs, encaminades a evitar casos com els de les preferents i també altres que limitaven els desnonaments i obligaven a la mediació abans que el banc pogués desallotjar els propietaris. El codi elevava les exigències d’informació als bancs, que van ser incloses a petició d’ERC, tal com va avançar l’ARA l’abril de l’any passat. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ja va avisar poc després de l’aprovació del codi de consum que l’Estat ja els havia avisat que la llei, segons ells, els envaïa competències i que la recorrerien, com finalment van fer.

Centres comercials als afores

Pel que fa a les mesures en matèria comercial, el TC va decidir suspendre el decret aprovat pel Govern el febrer passat que derogava l’article de la llei de comerç que permet construir centres comercials en continuïtat a la trama urbana de les ciutats. Gràcies a aquest article, inclòs a l’ordenament comercial en època del tripartit, alguns centres comercials van poder construir-se fora de les ciutats. L’últim exemple va ser l’ outlet de Neinver a Viladecans, que, tot i que va ser anunciat per l’actual conseller de Territori, Santi Vila, va aprofitar els últims dies de vigència de l’article per demanar els permisos. La gestió d’aquell expedient, de fet, va obrir una escletxa entre els consellers de Territori i Empresa i Ocupació perquè el departament de Puig no és partidari d’aquest tipus d’establiments.

El Govern va suprimir aquest article amb un decret llei també a finals de l’any passat que és el que ara ha sigut suspès. És una mostra més del particular joc del gat i la rata que practiquen el Govern i el TC. Com en el cas dels articles sobre la pobresa energètica, el decret sobre equipaments comercials va ser la resposta de l’executiu català a una suspensió del Constitucional d’una llei del Parlament anterior amb un redactat similar.

Fonts del departament que dirigeix Felip Puig van explicar a l’ARA que actualment no tenen constància que hi hagi cap centre comercial amb la paperassa preparada per demanar de manera imminent els permisos i fer un centre comercial fora de la ciutat. El Govern demanarà que s’aixequi la suspensió dels articles. Però el TC té tres mesos per decidir si ho fa i, en aquest temps, hauria de concedir llicències fora de la ciutat sempre que compleixin la resta de requisits legals que sí que estan en vigor.