Publicitat
Publicitat

Telefónica no haurà de cedir la seva fibra als rivals a Barcelona i altres grans ciutats

La CNMC obre una fase de consultes per definir la futura regulació de la banda ampla

Telefónica no haurà de compartir la seva infraestructura de fibra amb els rivals a 9 grans ciutats espanyoles, entre les quals Badalona i Barcelona, i podrà competir en igualtat de condicions que la resta d'operadors presents en aquests municipis, segons la proposta de regulació que ha publicat aquest divendres la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència. A la resta d'Espanya, l'exmonopoli estatal, que fins ara només tenia obligació de compartir la seva infraestructura per a connexions més lentes de 30 Mbps, sí que haurà d'oferir un servei d'accés per a altres operadors, que podran connectar-se a la seva xarxa i oferir els mateixos serveis que la companyia, i, com a mínim, al mateix preu.

La nova regulació ha de substituir, l'actual, del 2009, però arriba amb tres anys de retard, en els quals l'exmonopoli no tenia obligacions àmplies en el segment de fibra. A partir d'ara, la CNMC escoltarà les propostes dels operadors, i preveu tancar la nova regulació en un període de set o vuit mesos, tot i que tot plegat està pendent de l'aprovació final de la Comissió Europea.

La CNMC ha decidit deixar fora aquests nou municipis (a més de Barcelona i Badalona, Madrid, València, Sevilla, Alacalá de Henares, Coslada i Móstoles), perquè considera que en aquests ja hi ha prou competència, amb la presència de tres operadors, amb una cobertura de com a mínim el 20%. En conjunt, aquestes ciutats representen el 16% de la població espanyola, segons els càlculs de l'organisme, i en elles no s'eliminen les obligacions amb fibra que fins ara tenia Telefónica i que passaven per compartir els verticals d'accés als edificis i altres infraestructures.

A la resta de l'Estat, es crea una nova obligació per a Telefónica, que haurà de cedir el servei majorista a les centrals de les ciutats per a fibra (fins ara no tenia aquesta obligació), però en lloc que la CNMC marqui el preu orientat a costos com passa en l'ADSL amb cable de coure (és a dir, fent que Telefónica no pugui guanyar diners per aquest servei minorista), ara es farà un "test de replicabilitat", que consisteix a assegurar que la competència pugui, com a mínim, oferir el mateix preu als consumidors finals que l'exmonopoli. La resta d'obligacions, relatives a l'accés ADSL amb coure es mantenen.

Pel que fa al mercat indirecte (aquell en què els competidors lloguen l'accés a Telefónica des de la central provincial, i no des de les locals, i que ofereix menys possibilitats per diferenciar l'oferta des d'un punt de vista comercial), la CNMC proposa crear, de nou, dues zones: una rural, on no hi ha competència, i una altra urbana, amb el 56% dels accessos, on sí que hi ha competència.  En la segona, Telefónica no tindria obligacions d'oferir accés indirecte de fibra òptica, mentre que a la primera s'elimina el límit de 30Mbps que existia fins ara. Aquest tipus d'accés està en desús, i la majoria d'operadors prefeireixen competir amb la primera modalitat, a les centrals de les ciutats, perquè tenen més marge per comercialitzar els seus productes de manera diferenciada a Telefónica.

Per últim, es regula també el mercat empresarial, inèdita fins ara, segons la qual Telefónica tindrà l'obligaciód e comunicar les seves ofertes rellevants a grans empreses, que s'hauran de sotmetre a un test de replicabilitat, per comprovar si la competència pot oferir els mateixos preus, i si no és així, se li imposaran regulacions, o es paralitzaran les ofertes. .

 

2018 anàlisi

Més continguts de