MWC
Economia 24/02/2013

Telefónica i 17 grans operadores llancen un sistema operatiu mòbil per competir amb Apple i Android

Grans companyies de tot el món presenten al Mobile World Congress un sistema que competeixi amb els dos grans dominadors

Efe
3 min

BarcelonaDivuit operadors de telecomunicacions, entre ells, Telefónica, América Móvil i China Unicom, han mostrat avui el seu suport al nou sistema operatiu obert per a telèfons mòbils intel·ligents, el Firefox OS, que neix per competir amb els sistemes tancats d'iPhone i Android.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sistema va ser anunciat fa un any, en el Mobile World Congress (MWC), per Mozilla i Telefónica per desenvolupar mòbils de baix cost, i avui, un dia abans de l'obertura de l'MWC d'aquest any, s'ha informat de la seva pròxima sortida al mercat en una roda de premsa.

El Firefox OS està acabat, i els primers mòbils que el porten són dels fabricants Alcatel, LG i ZTE, encara que Huawei ha anunciat que també traurà telèfons amb aquest sistema.

Els primers dispositius comercials amb Firefox US sortiran a la venda a Espanya, el Brasil, Colòmbia i Veneçuela a mitjans d'aquest any, i a finals, estaran disponibles també en altres mercats d'Europa i Amèrica Llatina.

Els operadors que donen suport fins ara al projecte, a més de Telefónica, són América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telenor, Telstra, TMN i VimpelCom.

Gary Kovacs, el conseller delegat de l'organització Mozilla, que dóna suport als sistemes oberts i és la creadora del navegador Firefox, ha destacat els beneficis d'una plataforma oberta que democratitzarà els telèfons mòbils intel·ligents.

Ha posat èmfasi en el fet que Telefónica ha compartit des del principi la visió de Mozilla i el seu paper ha estat fonamental en el desenvolupament del projecte.

El president de Telefónica, César Alierta, ha afirmat que Firefox US és una iniciativa estratègica que "canviarà la cadena de valor predominant en el món digital".

Per Alierta, és un pas per restablir l'equilibri en el sector de les telecomunicacions, ja que els monopolis, ha dit, no són bons, i ha destacat l'interès i el suport de la indústria al projecte. Ha posat èmfasi en el fet que seran els seus clients els primers del món a comptar amb els nous mòbils, tant a Amèrica Llatina com a Espanya, ja que Telefónica ho ha incorporat a la seva estratègia.

A l'acte també hi ha intervingut el conseller delegat de Qualcomm, Paul Jacobs, empresa que defensa des del primer moment el projecte amb els seus processadors Snapdragon.

Aquest llançament es presenta com una fita per al sector, ja que permet per primera vegada la fabricació de dispositius mòbils segons estàndards web totalment oberts, cosa que suposa una alternativa als actuals ecosistemes mòbils.

Telefónica ha treballat amb Mozilla especialment en la part d'aplicacions per a la creació de la botiga Firefox, que inclou aplicacions com AccuWather, AirBnB Box, Cut the Rope, Facebook, Nokia Here, MTV Brasil, Pulse News, SoundCloud, SporTV, Terra, Time Out i Twitter, així com altres de locals a cada regió.

Durant l'acte s'ha assenyalat l'oportunitat que ofereix el nou sistema per als desenvolupadors, ja que els permet més rendibilitat.

En la presentació també hi han intervingut alts directius d'altres operadors que defensen el sistema, com Franco Bernabé, conseller delegat de Telecom Italia; He Shiyou, conseller delegat de la divisió de dispositius de ZTE, o el director de màrqueting d'América Móvil, Marco Quatorce.

El sistema operatiu Firefox OS està desenvolupat d'acord amb els estàndards web oberts, cosa que fa que cada funció pugui ser desenvolupada com una aplicació HTML5.

Es tracta d'una plataforma molt flexible que permet als operadors dissenyar fàcilment la interfície i els serveis locals.

Els creadors han destacat que per als consumidors suposarà una experiència dinàmica, rica i oberta que s'integra fàcilment amb Facebook i Twitter i amb control de costos integrats.

stats