Tesla dispara les pèrdues a l'espera del seu model "de masses" el 2017

Musk pressiona els proveïdors per començar a produir el Model 3 l'1 de juliol de l'any que ve, però reconeix que no hi ha prou temps

Tesla ven el seu pla industrial ambiciós de produir mig milió de cotxes elèctrics en dos anys gràcies al Model 3, més petit i econòmic, per atacar les masses. Mentre la fita és a l'horitzó, el fabricant de cotxes esportius elèctrics de luxe ha presentat aquest dijous uns resultats amb pèrdues més grans que les del 2015.

La companyia fundada i presidida per Elon Musk va disparar un 83% els números vermells i va perdre 282 milions de dòlars (247 milions d'euros) en el primer trimestre de l'any. L'augment de les pèrdues es va donar tot i la millora de les vendes en un 22%, fins als 1.147 milions d'euros, i el rècord d'unitats fabricades (15.510 en total).

L'empresa ha explicat que va tenir problemes de producció que van endarrerir l'entrega de vehicles, que, finalment, va ser inferior durant aquest període al que s'havia marcat inicialment. Els 15.510 cotxes produïts fins al març se superaran durant el segon trimestre, en què la marca preveu produir-ne 20.000 i entregar-ne uns 17.000 gràcies al "tràfic de clients a Europa i l'Àsia".

"Un cop resoltes les limitacions de la cadena de subministrament, confiem a acabar el segon trimestre amb un ritme estable de producció de 2.000 unitats al dia", ha explicat el president i conseller delegat del grup en un comunicat. L'objectiu de vendes del 2016 està entre els 80.000 i 90.000 vehicles.

El prototip del Model 3

Una de les principals incògnites que planen sobre Tesla és la data concreta en què preveu començar a produir el seu Model 3, el cotxe més barat i petit amb el qual vol atacar el gran públic. Després que es filtrés que la data prevista és l' 1 de juliol del 2017, Musk ha reconegut que és l'objectiu que ha marcat als proveïdors però que serà difícil de complir.

"És una data impossible", ha dit, i ha donat per fet que l'inici de la producció efectiva del Model 3 als EUA s'ajornarà uns mesos. Abans que acabi el 2018, però, ha assegurat que s'arribarà a la producció del mig milió d'unitats del nou cotxe.

Tesla assegura que les comandes rebudes per al Model 3 confirmen l'interès massiu per aquest model. En la primera setmana de sol·licituds, la companyia va rebre més de 325.000 reserves, que anticipen vendes futures per valor de 14.000 milions de dòlars (12.280 milions d'euros).

A Espanya, el cotxe podria costar al voltant dels 25.000 euros si es mantinguessin les ajudes a la compra del vehicle elèctric tal com estan fixades avui al pla Movea. El que de moment se sap és que el preu de sortida als EUA estarà en els 33.000 dòlars (uns 31.000 euros).

Més continguts de