Publicitat
Publicitat

DEUTE

La principal preocupació és l'elevada taxa d'atur

'The Economist' veu Espanya vulnerable a la crisi si no adopta noves mesures

"Es necessitaran moltes més reformes que les planejades", segons la revista britànica

Espanya és vulnerable a veure's afectada per la crisi del deute sobirà que ja ha afectat altres països de la zona euro si no pren més mesures per impulsar la part de la seva economia que és menys competitiva, segons opina avui el setmanari The Economist.

En un article titulat "Doble personalitat" s'assenyala que, si bé l'economia espanyola és més gran i forta que la dels estats com Portugal, Grècia i Irlanda, les finances que han hagut de ser rescatades, té certes característiques que l'exposen al perill, com un baix nivell de competitivitat i un alt dèficit de compte corrent.

Els experts de la prestigiosa revista detecten diverses àrees en les que el govern hauria d'intervenir per solucionar aquests aspectes, com per exemple en matèria fiscal.

En aquest sentit, apunten que les autonomies, que tenen bastants competències impositives, haurien d'aplicar retallades pressupostàries com ho fa l'executiu central per complir així l'objectiu de reduir aquest any el dèficit al 6% del producte interior brut (PIB).

Una altra dualitat del país resideix en el seu sistema bancari, format per grans bancs i caixes d'estalvis, i són aquestes últimes les que requereixen especial atenció.

The Economist explica que ja s'han pres mesures per reestructurar i reduir el nombre de caixes i aplicar-los un model més similar al bancari, però adverteix que aquest esforç, que és "un pas en la direcció correcta", pot fracassar si no es prenen més mesures per impulsar l'economia.

L'economia espanyola va créixer només un 0,3% en el primer trimestre de l'any, enfront d'un 0,8% de mitjana a la zona euro, mentre que el Fons Monetari Internacional augura que el PIB només creixerà un 0,8% el 2011, apunta la revista.

I el més preocupant, afegeix, és l'augment de l'atur -en el 20,9% el maig passat-, el més alt de la Unió Europea (UE), amb una taxa d'atur juvenil del 44,4%.

Segons The Economist, la principal raó de l'elevat atur és la poca flexibilitat del mercat laboral espanyol, on resulta difícil acomiadar treballadors antics, que acumulen increments, el que es contraresta amb la proliferació de contractes temporals per a nous empleats.

Davant d'aquest panorama, moltes de les grans empreses com Telefónica, opten per traslladar i expandir les seves operacions a l'estranger, afegeix la publicació.

En definitiva, conclou la revista britànica, la vulnerabilitat de l'Estat espanyol a la crisi a l'eurozona dependrà de quina de les dues Espanyes prevalgui, la competitiva o la que no ho és, i, en tot cas, "es necessitaran moltes més reformes que les planejades".

The Economist adverteix, a més, que els mercats romandran inquiets pel que fa a l'evolució de l'economia espanyola si aquestes reformes necessàries s'alenteixen amb vista a les eleccions generals de març de 2012.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT