Economia 04/10/2011

Treball alerta que les retallades dels ajuntaments i les autonomies han disparat l'atur

El ministeri de Treball coincideix amb Rubalcaba i discrepa de Salgado sobre el fet que l'ajustament és massa "dur" i destaca que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha caigut per els funcionaris, metges i professors. Reconeix que és una dada "dura, difícil, pitjor que altres mesos de setembre" però diu que l'administració estatal no en té cap cap culpa. És la primera vegada que un curs comença amb menys professors que l'any anterior

Miquel Codolar
1 min

MadridLes retallades de les autonomies i els ajuntaments són les principals culpables de les altes xifres d'atur del mes de setembre, que ha generat un increment de 95.817 aturats a l'Estat i 16.282 a Catalunya, la majoria del sector serveis. Això és el que ha defensat el secretari d'estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, que també ha explicat que entre els 64.956 ciutadans que han deixat d'estar afiliats a la Seguretat Social hi ha 20.000 funcionaris, 20.000 personal sanitari i uns 15.000 professors. És la primera vegada que un curs comença amb menys professors que l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La secretària d'estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, ha dit que la xifra "sempre és dolenta al setembre" però ha reconegut que aquest setembre les dades són "pitjors, dures, difícils". "Ningú dubta que cal seguir fent polítiques d'austeritat, però el dur ajustament, el ritme de l'ajustament, està perjudicant clarament l'ocupació, la qualitat de vida dels ciutadans i està repercutint de manera negativa en l'ocupació". Ha afegit que s'ha incrementat l'atur entre el col·lectiu sense cap feina anterior.

Amb aquestes paraules s'han posicionat a favor de les paraules del candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ahir va dir que "Espanya s'està passant d'estalvi" i va qüestionar l'exigència a les autonomies i als ajuntaments de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. La màxima responsable del ministeri d'Economia va defensar després que "les retallades s'han de mantenir, els estímuls arribaran després". Granado ha defensat que el seu ministeri no fa fora ningú, i ha demanat als periodistes que preguntin els motius de l'increment de l'atur a les autonomies i als ajuntaments.

stats