Economia 25/07/2012

El Tresor apuja l'interès i col·loca 3.000 milions a tres i sis mesos

La subhasta del Tresor compleix els objectius gràcies a un nou increment dels interessos, els més elevats des del novembre. Al mercat secundari, la rendibilitat dels bons a 10 anys arriba al 7,62%.

Vicenç Moliné
2 min
Una imatge de la borsa de Frankfurt, que va tancar amb pèrdues, com la resta de parquets europeus.

BARCELONA.El Tresor espanyol va afrontar ahir la primera subhasta amb la prima de risc per sobre dels 600 punts bàsics i la va salvar complint els objectius a canvi de pagar uns interessos més alts, els més elevats des del novembre. Els inversors van acabar comprant 3.048 milions d'euros, repartits en 1.628 milions en bons a tres mesos i 1.420 milions a sis mesos a uns interessos del 2,65% i del 3,95%, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Tresor s'havia marcat com a objectiu col·locar entre 2.000 i 3.000 milions d'euros i els alts interessos van acabar fent que la demanda superés els 9.000 milions. El ministeri d'Economia va destacar en un comunicat la fita d'una demanda que triplicava l'oferta "tot i la forta tensió en els mercats les últimes setmanes".

El govern espanyol va defensar que ja té cobertes el 68,6% de les emissions previstes a mitjà i a llarg termini, cosa que permet "mantenir l'estratègia de prudència seguida fins ara".

Desconfiança dels mercats

El missatge del Tresor, però, contrasta amb la desconfiança dels inversors, que cada vegada exigeixen interessos més alts per comprar deute espanyol. En l'anterior subhasta de bons a tres i sis mesos, Espanya ja va haver d'augmentar els interessos i va oferir una rendibilitat del 2,5% i del 3,37% respectivament, uns nivells que ja van suposar un rècord. Amb els resultats d'ahir es va tocar un nou sostre, tot i no superar els interessos de més del 5% que es van pagar en una emissió similar al mes de novembre.

D'aquesta manera, el deute a tres i sis mesos segueix la pauta dels bons a dos, cinc i set anys, pels quals el Tresor ja va oferir interessos rècord la setmana passada, i s'acosten a cotes que abans només es consideraven acceptables quan el que s'emetien eren bons a 10 anys o amb un termini superior.

El bo amb venciment a una dècada tampoc va relaxar-se ahir i els inversors ja el revenien amb interessos rècord del 7,62%, cosa que situava la prima de risc -el diferencial entre el bo espanyol a 10 anys i l'alemany- en els 638 punts bàsics, un nivell que no s'havia assolit mai.

Amb la pressió dels mercats augmentant dia rere dia, la pròxima cita del Tresor amb els inversors serà el 2 d'agost, quan s'intentaran col·locar bons amb un venciment i un volum encara per determinar.

Pressió a la borsa

La prohibició de les operacions a curt decretada dilluns per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no va evitar ahir una altra jornada negra per a l'Íbex-35, que, tot i començar amb guanys, va tornar als números vermells després de la subhasta del Tresor. Els dubtes també van arribar a Itàlia i a la resta de borses europees.

Alemanya, però, va centrar l'atenció dels analistes després que l'agència de qualificació Moody's posés en perill la triple A atorgada al seu deute -la màxima nota possible- i li donés una perspectiva negativa, igual que va fer amb la d'Holanda i Luxemburg. Per a Moody's, la possibilitat d'un rescat complet d'Espanya i Itàlia, així com l'exposició dels bancs alemanys a aquests dos països, és una amenaça per a les finances del país.

stats