MERCATS
Economia 18/05/2012

El Tresor eleva fins a un 50% els interessos pel deute

Després d'una jornada negra amb la prima de risc superant els 500 punts, el govern espanyol no va voler imprevistos i va apujar entre un 20% i un 50% la rendibilitat dels bons espanyols per vendre deute.

Ignasi Pujol
2 min
La borsa va registrar ahir una nova jornada de caigudes; l'Íbex va retrocedir un 1,11%.

BARCELONA.La fràgil situació que travessa l'eurozona per la inestabilitat grega, sumada a l'escepticisme europeu sobre la reforma financera de l'executiu liderat per Mariano Rajoy, ja va castigar dimecres la borsa i la prima de risc espanyola. Ahir el govern espanyol s'enfrontava a una prova de foc i no se la va voler jugar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Tresor Públic va col·locar 2.493 milions d'euros en tres emissions de bons a tres i quatre anys i, per fer-ho, va apujar entre un 20% i un 50% els tipus d'interès -és a dir, la rendibilitat oferta als inversors-, que en algun cas va superar el 5%. La demanda de la subhasta va superar els 7.360 milions, mentre que la previsió del Tresor era col·locar entre 1.500 i 2.500 milions.

Dels 2.493 milions adjudicats, 371 ho van ser a tres anys amb una rendibilitat del 4,421%, superior al 2,96% precedent, i 1.024,02 milions més, també a tres anys, al 4,917%, des del 4,069% anterior, mentre que els 1.097 milions d'euros col·locats a quatre anys se'ls va aplicar un interès del 5,13%, enfront del 3,428% de l'anterior concurs.

Amb la subhasta d'ahir el Tresor espanyol té cobertes prop del 55% de les seves necessitats de finançament per a aquest exercici, que ascendeixen a 85.900 milions d'euros. Espanya té pendent aquest mes una última emissió de deute, de lletres a tres i sis mesos, de la qual encara es desconeix l'import.

El tipus d'interès que el Tresor ha pagat de mitjana pel seu deute a 31 d'abril és del 3,04%.

Nou rècord de la prima de risc

La prima de risc -el diferencial entre el bo alemany i l'espanyol a deu anys- va renovar ahir el seu màxim històric al tancament en aconseguir 490 punts, l'endemà que superés per primera vegada en la seva història els 500 punts.

La pujada es va deure a la baixada de l'interès del bo alemany a deu anys, que va tornar a marcar un mínim històric en l'1,41% pel pànic en el mercat a una possible sortida de Grècia de l'euro. L'espanyol va tancar en els 6,31%.

D'altra banda, l'Instituto Nacional de Estadística va confirmar ahir que el producte interior brut (PIB) va caure un 0,3% entre el gener i el març, després que en l'últim trimestre del 2011 baixés tres dècimes. La paralització del consum privat, la retallada de la despesa pública i la caiguda de la inversió i les exportacions són les causes que l'economia espanyola hagi entrat en recessió després de sumar dos trimestres consecutius de contracció.

stats