Economia 15/09/2015

El Tresor espanyol apuja els interessos a les portes del 27-S

Les turbulències als mercats i l'ascens de la prima de risc passen factura a l'Estat

Dani Sánchez Ugart
2 min
La borsa de Madrid, aquest dimarts / EFE

MadridQuan falten pocs dies per a les eleccions catalanes del 27-S, el Tresor espanyol ha duplicat aquest dimarts els interessos que paga per les lletres a curt termini, i s'ha allunyat dels interessos negatius en les emissions a més curt termini. La pujada dels interessos no és un fenomen nou. En les últimes setmanes, després de la tornada de vacances, el Tresor espanyol ha anat augmentat progressivament el preu que pagava per finançar-se a mesura que s'acostaven les eleccions i mentre s'enraria el clima de confiança envers l'economia mundial, sobretot pels dubtes sobre la Xina. Però la nova subhasta confirma aquest canvi de tendència, que passarà la prova del nou definitiva aquest dijous, quan el Tresor té prevista l'emissió de bons i obligacions a més llarg termini, que acostumen a ser més cares.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'emissió d'aquest dimarts ha sigut de lletres –deute a més curt termini–, amb un venciment de tres i sis mesos. Els interessos pagats per l'Estat han estat baixos: del 0,001% per les lletres a tres mesos i del 0,053% per les de mig any. Això, però, suposa allunyar-se dels interessos negatius marcats en l'anterior subhasta a més curt termini (-0,002%) i gairebé duplicar els interessos pagats en l'última emissió a sis mesos i que van ser del 0,029%.

La prima de risc espanyola, que és el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys, i serveix per mesurar la confiança dels inversors en l'economia espanyola, ha pujat en els últims mesos i se situava abans de la celebració de la subhasta al voltant del 146 punts bàsics. Això suposa un increment del 65% respecte als mínims de l'any, quan la prima estava ubicada en els 88 punts bàsics. Sens dubte, en aquest increment hi han tingut a veure esdeveniments de l'economia mundial com la crisi a Grècia, però, segons va alertar el servei d'estudis del BBVA la setmana passada, també els processos electorals. En concret, la prima de risc espanyola ha pujat considerablement més que la italiana en aquest últim any, i ha passat d'estar per sota a ser més elevada. Com que són dos països perifèrics de la UE, que es considera que haurien de reaccionar de manera similar a crisis com les de Grècia, els experts del BBVA consideren que són els dubtes sobre una possible victòria dels partidaris de la independència en les eleccions les que afegeixen incertesa als inversors.

Sigui com sigui, tot i l'ascens dels interessos, els inversors han reaccionat bé a la subhasta d'aquest dimarts i han rebaixat la pressió a la prima de risc espanyola, fet que indica que el mercat descomptava baixades més fortes en la subhasta.

stats