EUROPA

Trucar a països de la UE serà un 70% més barat

La nova mesura entrarà en vigor el maig del 2019, pocs dies abans de les eleccions europees

La Unió Europea segueix disposada a plantar cara a les grans empreses de telecomunicacions. Després de posar fi al roaming ara vol rebaixar els preus de les trucades internacionals fins a un 70% i fixa un màxim de 19 cèntims per minut.

Com a resultat d’intenses negociacions, si es truca d’un país de la UE a un altre de la mateixa UE les empreses telefòniques no podran cobrar més de 19 cèntims per minut, i per als missatges de text es fixa un màxim de 6 cèntims. “És un missatge positiu per als consumidors”, va celebrar ahir la comissària d’Agenda Digital, Mariya Gabriel.

Amb tot, la proposta inicial de l’executiu comunitari no preveia que es reduís el cost de les trucades internacionals, perquè considerava que amb l’àmplia oferta per trucar a través d’internet amb aplicacions com WhatsApp, Skype o Viber no era necessari aplicar aquesta mesura. Però el Parlament Europeu, animat per la bona acollida de la fi del roaming, va posar sobre la taula aquesta idea, que finalment ha aconseguit generar consens. Ara Brussel·les treu pit i diu que els consumidors tindran més llibertat per escollir com comunicar-se sense gratar-se la butxaca “tant si s’utilitzen mitjans tradicionals [com trucades o SMS] o serveis a través d’internet [WhatsApp]”.

“Els consumidors ja no s’han de preocupar pels costos excessius de trucar a un altre país de la UE”, defensa l’Organització Europea de Consumidors (BEUC), que destaca les grans diferències que hi havia entre operadores: moltes cobraven de mitjana 60 cèntims per minut pel que fa a les trucades. Algunes fins i tot podien arribar a superar la xifra d’un euro per minut. La nova mesura està previst que entri en vigor el maig del 2019, pocs dies abans de les eleccions europees. La rebaixa del preu de les trucades serà precisament un dels arguments que utilitzarà la UE per fer front a l’euroescepticisme creixent.

Tanmateix, la mesura no ha sigut tan ben rebuda entre les empreses de telecomunicacions, que consideren que envia un “senyal negatiu al sector” perquè no té “fonaments legals” i no ofereix “beneficis tangibles als consumidors”, segons va esgrimir en un comunicat ETNO, la xarxa europea de telecomunicacions, que defensa els interessos de les operadores. Segons l’organització, els consumidors ja opten per alternatives gratuïtes com WhatsApp per trucar, i consideren que la nova mesura tindrà “un cost massa alt” per a la societat, ja que el sector rebrà menys inversió.

Tot a punt per a l’arribada del 5G

Les institucions europees també van aprovar ahir la regulació necessària perquè la UE es prepari per a l’arribada del 5G a finals del 2020, que assegurarà més rapidesa en les telecomunicacions a través de la xarxa wifi. “És essencial per a les necessitats de conectivitat dels europeus”, va defensar l’executiu.

Més continguts de