Economia 23/01/2013

La UE multa amb 79 milions Telefónica i Portugal Telecom per pactar no competir

Ambdues companyies van acordar no fer-se la competència a la península Ibèrica el juliol del 2010. La sanció és de 66,8 milions per a l'espanyola i de 12,2 per a la portuguesa

Efe
1 min
Telefónica, presidida per César Alierta, s'ha hagut de vendre Atento després de no aconseguir treure-la a la borsa a principis d'any.

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha imposat aquest dimecres una multa de 79 milions d'euros a Telefónica i a Portugal Telecom per pactar no competir entre si en els mercats de telecomunicacions de la península Ibèrica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sanció a Telefónica ascendeix a 66,8 milions d'euros, mentre que la de Portugal Telecom està xifrada en 12,2 milions, ha indicat l'Executiu comunitari en un comunicat.

La CE ha explicat que el pacte es va incloure en el contracte d'adquisició per part de Telefónica el juliol del 2010 de l'operador mòbil brasiler Vivo, fins llavors propietat conjunta de l'espanyola i la portuguesa.

La Comissió també ha assenyalat que aquesta clàusula establia que no competirien entre si en els mercats ibèrics des de finals de setembre del 2010.

Les dues empreses van posar fi a aquest acord de "no competència" a principis de febrer del 2011, després que la Comissió incoés un procediment de defensa de la competència, ha apuntat.

"No tolerarem pràctiques anticompetitives per part dels operadors històrics per protegir els seus mercats nacionals, ja que perjudiquen els consumidors i retarden la integració del mercat" únic de telecomunicacions a què aspira la Unió Europea, ha indicat el vicepresident de la CE i titular de Competència, Joaquín Almunia.

La Comissió ha indicat que, enlloc que els dos operadors competissin entre si per a oferir als clients les condicions més avantatjoses, "tal com s'espera que passi en un mercat obert i competitiu", Telefónica i Portugal Telecom "van acordar deliberatament quedar-se fora del mercat nacional de l'altre".

També va subratllar que en mantenir-se l'statu quo a Espanya i Portugal, l'acord "impedia el procés d'integració del sector de les telecomunicacions en la UE".

stats