Economia 25/05/2012

La UE demanda l'Argentina davant l'OMC per les restriccions en les importacions

L'executiu comunitari argumenta que "el clima de comerç i inversions" al país andí "està empitjorant clarament"

Ara
2 min

Brussel·lesLa Unió Europea ha presentat una demanda davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) contra les restriccions d'importacions de l'Argentina, en un moviment que intensifica les disputes entre el país Sud-Americà i el seu soci comercial. La Comissió Europea justifica que el l'estat andí ha posat en marxa mesures restrictives, incloent un règim de llicències d'importació i una obligació perquè les companyies equilibressin les importacions amb les exportacions. "Les restriccions de l'Argentina a la importació infringeixen les normes del comerç internacional i han de ser eliminades", ha dit el comissari europeu de Comerç, Karel de Gucht, en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Aquestes mesures estan causant un dany real a les companyies de la UE, afectant a llocs de treball i la nostra economia en general (...) El clima de comerç i inversió a l'Argentina està empitjorant clarament", ha agregat el comissari.

Segons ha volgut aclarir l'executiu comunitari, la demanda no està lligada directament a la decisió de l'executiu de Cristina Fernández de Kirchner d'expropiar YPF, la filial argentina de l'espanyola Repsol. Però la nacionalització de la petroliera ha desembocat en una disputa sobre les polítiques de l'Argentina sobre comerç i inversions. "El cima de comerç i inversions a l'Argentina està empitjorant clarament", ha afirmat De Gucht.

Com a primer pas en la demanda, la UE insta a negociar per intentar arranjar el problema. Si les converses no arriben a bon port, 60 dies després de la queixa inicial la UE pot preguntar a l'OMC que s'estableixi una comissió de tres àrbitres per jutjar el cas.

El procés pot durar al voltant d'un any, però qualsevol de les dues parts pot apel·lar, fet que l'allargaria encara tres mesos o més. Algunes d'aquestes demanes triguen anys en resoldre's.

Fonts del govern de l'Argentina consultades per Reuters han exposat que el país andí esperava aquest moviment i que per a ells no era cap sorpresa.

En cas que la demanda prosperés i la UE guanyés, l'OMC diria a l'Argentina que s'ajusti a les normes del comerç internacional, però estarà en mans de la UE garantir que l'Argentina els compleix. Això pot portar a un altre cas que pot afegir un altre any o més a la disputa.

stats