ECONOMIA
Economia 30/04/2012

"Madrid demana auxili, algú l'escolta?", es pregunta el 'Financial Times'

El diari britànic elogia l'agenda reformista de Rajoy però alerta del poc suport que està tenint a Europa, especialment a Alemanya

Ara
2 min
Financial Times

BarcelonaEl diari 'Financial Times' elogia en l'editorial d'aquest dilluns l'agenda reformista de Mariano Rajoy però alerta del poc entusiasme que estan aixecant les retallades i els ajustos a Europa, especialment a Alemanya. Diu el diari britànic: "Sense un suport més ampli a Europa –llegiu Alemanya– les reformes de Rajoy i dels seus col·legues de la perifèria estan destinades al fracàs. Els ciutadans podrien haver acceptat el missatge inicial d'austeritat per a una causa major, però no toleraran acabar en un atzucac".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'editorial, titulat "Madrid implora l'auxili, algú l'escolta?", 'Financial Times' diu que l'entrada del PP al govern espanyol va donar esperança a la població: "Quan Mariano Rajoy va ser elegit president espanyol, va semblar que un raig de llum havia aparegut d'entre els núvols foscos a la zona euro". Però també recorda la duríssima situació econòmica, amb l'increment de l'atur i de la prima de risc i els esforços del PP per fer-hi front. "Seria un error atribuir aquesta situació a les errades de Rajoy i el seu govern. Certament, els pressupostos del 2012 s'haurien pogut fer millor. I també va ser imprudent posposar-los esperant guanyar unes eleccions regionals [les eleccions andaluses]. Però Madrid ha pres seriosament la consolidació fiscal. Les importants reformes laborals i a la banca han anat acompanyades d'un lloable intent d'aturar la despesa de les regions del país".

Aquest diumenge, en la clausura del congrés del PP de Madrid, Rajoy va fer una defensa aferrissada del programa de reformes i retallades i va anunciar-ne més: "Continuaran les reformes. Divendres que ve més [mesures] importants", va avisar. Tot i reiterar diverses vegades que ha tingut un ampli suport electoral, va haver de reconèixer les cada cop més sonores crítiques socials per les tisorades de les últimes setmanes i els incompliments del programa electoral del PP. "Entenc perfectament que hi ha molta gent que es veu afectada per les decisions que estem prenent. Sóc absolutament conscient del que estem fent", va admetre.

stats