La UE fa el primer pas important per al MidCat

Destina 5,6 milions d'euros als estudis per a la construcció de la interconnexió de gas amb França

La Unió Europea ha fet aquest dimecres el primer pas real per començar la construcció del MidCat, el gasoducte que ha d'unir la xarxa de gas natural canalitzat espanyola amb la francesa a través de Catalunya.

La Comissió Europea (CE) ha signat dos acords per subvencionar amb 5,6 milions d'euros la realització dels estudis necessaris per començar les obres de construcció del gasoducte.

La construcció d'aquesta infraestructura és  una de les prioritats comunitàries per avançar cap a la unió energètica, que és un dels principals objectius de la comissió que presideix Jean-Claude Juncker. El MidCat  connectarà Espanya amb França i permetrà el flux de gas en tots dos sentits. Així augmentarà la interconnexió energètica de la Península amb la resta d'Europa per assegurar la integració del mercat del gas de tota la Unió Europea.

A més d'avançar cap al mercat únic europeu del gas, el MidCat també ha de permetre rebaixar la dependència que molts estats de la UE, especialment del centre i de l'est, tenen del gas rus.

Segons el comissari europeu de Política Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, la signatura d'aquestes subvencions "marca un primer pas important per integrar els mercats del gas de la península Ibèrica amb Europa", i ha apostat per la lliure circulació d'energia a la Unió Europea.

En aquest sentit, Arias Cañete ha destacat l'augment de seguretat energètica que comportarà aquesta infraestructura per a tota la UE, però "sobretot per als estats membres que depenen d'un únic proveïdor". Segons el comissari, el MidCat acabarà amb "l'aïllament que pateixen alguns estats membres de les principals xarxes energètiques de la UE".

Pla Juncker

El MidCat forma part de la llista de projectes d'interès comú de la UE i, per tant, pot rebre finançament del denominat pla Juncker. A més, la seva importància va ser reconeguda el març del 2015 a la  cimera de Madrid en la qual van participar el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i els caps d'estat o de govern d'Espanya, França i Portugal.

Els fons atorgats aquest dimecres els facilita el Connecting Europe Facility (CEF), un programa de finançament per a la infraestructura energètica. Les subvencions cobriran fins al 50% de les despeses subvencionables que realment s'hagin fet.

Més continguts de