Economia 23/06/2011

La UE demana a l'oposició conservadora grega que doni suport al pla d'ajustaments de Papandreu

Els líders reunits en la cimera de Brusssel·les asseguren que els grecs no tenen cap altra alternativa perquè "no hi ha pla B". Afirmen que són "conscients dels esforços" que les mesures representen per als ciutadans

Efe
2 min

Brussel·lesEl segon rescat de Grècia s'activarà al juliol si abans el Parlament grec aprova "lleis clau en l'estratègia fiscal i de privatitzacions", una decisió que es vota dimarts i que la UE considera "urgent". És el que han acordat els caps d'estat i de govern reunits aquest dijous a Brussel·les en una cimera de dos dies. Segons el document que han acordat, aquesta decisió del Parlament grec permetrà tirar endavant un programa que tindrà el suport dels socis de la zona euro i del Fons Monetari Nacional, i es podrà fer efectiu el cinquè tram d'ajuda a Grècia de 12.000 milions d'euros "a temps" per afrontar els venciments de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Atès l'abast, la magnitud i la naturalesa de les reformes requerides a Grècia, la unitat nacional és un requisit previ a l'èxit", han advertit els líders europeus en la seva declaració. També han assegurat que que són "conscients dels esforços que suposen les mesures d'ajust per als ciutadans grecs", però han mantingut que "aquests sacrificis són indispensables per a la recuperació econòmica i contribuiran a l'estabilitat futura i al benestar del país".

La Unió Europea ha demanat a tota la classe política grega que doni suport a les noves mesures d'ajustament: un missatge adreçat, sobretot, a l'oposició, que no es mostra disposada a votar les mesures el govern socialista de Iorgos Papandreu. Els líders europeus han repetit aquesta idea de manera insistent en les diferents declaracions que han fet durant la cimera, al marge del document consensuat llegit a la nit.

"No hi ha un pla B", ha advertit el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, abans de participar en la reunió. La Unió Europea exigeix que la classe política grega escenifiqui el seu suport al programa d'assistència financera internacional mitjançant l'aprovació parlamentària de les noves mesures d'ajust per valor de 28.000 milions.

No obstant això, el líder de l'oposició grega, el conservador de Nova Democràcia Antonis Samaras, rebutja les mesures impulsades pel govern socialista perquè considera que Grècia necessita una política diferent de la consolidació fiscal, "que garanteixi que l'economia es recupera", segons va expressar després d'assistir a la reunió del Partit Popular Europeu (PPE), prèvia a la cimera.

Moltes de les declaracions dels líders europeus s'adreçaven a Samaras amb la intenció de vèncer la seva resistència, i han apel·lat al seu sentit de la responsabilitat. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat a l'oposició grega que "faci honor a la seva responsabilitat històrica" i aprovi les mesures. La líder lituana, Dalia Grybauskaitė, ha arribat a dir que la classe política grega s'ha comportat de manera irresponsable ens els darrers anys. I el mateix primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha considerat que "és molt important que qualsevol polític grec sigui responsable perquè hi ha molt per fer a Grècia".

Papandreu ha demanat a la Unió Europea que mostri un "compromís ferm" amb el seu país, ja que aquest gest permetria impulsar un vot favorable del Parlament grec, la setmana que ve. "Crec que si hi ha un fort compromís de la Unió Europea també hi haurà un fort compromís del Parlament grec i podrem avançar junts", ha dit.

Papandreu s'ha reunit amb alguns líders comunitaris abans de la cimera, i els ha assegurat que el govern d'Atenes "complirà els seus compromisos" i que aconseguirà el suport parlamentari a les mesures d'ajust, segons una font comunitària.

stats