La UE situa la connexió de gas amb França per al 2021

Arias Cañete agraeix el suport de Salvador Gabarró, que evita referir-se al seu relleu a Gas Natural

El comissari europeu de Política Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, ha reiterat aquest dilluns l'aposta de la Comissió Europea pel Midcat, el gasoducte que ha d'unir Catalunya amb França, però ha situat la finalització d'aquesta infraestructura a l'any 2021, més tard de la data que s'havia mantingut fins ara, que era el 2020.

Arias Cañete ha inaugurat aquest dilluns el seminari sobre emissions, eficiència i gas natural, organitzat per la Fundació Gas Natural Fenosa, juntament amb el secretari general de la Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, i el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, en la que possiblement serà l'última aparició pública abans de deixar el càrrec, el proper dimecres, perquè l'assumeixi el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé.

Gabarró ha evitat fer qualsevol referència al seu relleu a la presidència de la companyia energètica, que ocupa des del 2004. Ha estat Arias Cañete qui, discretament, ha elogiat la tasca de Salvador Gabarró al capdavant de Gas Natural Fenosa, companyia "que amb tant d'encert ha presidit", i  ha agraït les explicacions que Ganbarró li va donar sobre el sector de l'energia quan ell va accedir al càrrec a la Comissió Europea com a responsable d'energia de la UE.

Arias Cañete ha destacat que el gas natural, com a energia fòssil menys contaminant, "ha de jugar un paper important" en el procés de descarbonització de l'economia europea i, especialment, com a combustible en el món del transport, tant terrestre com marítim.

Per això, ha indicat, dins de la política energètica de la Unió Europea té una importància capital assegurar el subministrament de gas, un fet que en el passat s'ha vist compromès pels talls en el subministrament de gas rus.

Arias Cañete ha recordat que un 60% del gas que es consumeix a Europa s'importa, i en aquest sentit ha destacat la importància d'infraestructures d'interconnexió com el Midcat, el gasoducte que ha d'unir Catalunya amb França. Les obres d' aquesta infraestructura es van parar el 2010 després que França en posés en dubte la viabilitat i només arriba fins Hostalric, a la comarca de la Selva.

Una cimera entre Espanya, França i Portugal, amb la Comissió Europea, va decidir rellançar el projecte el març del 2015, però sense un calendari clar, ja que depèn en gran part  d'obtenir els fons necessaris per construir-lo.

En aquest sentit, el comissari europeu ha indicat que el pla Juncker és una oportunitat per obtenir els diners. I ha indicat que espera que el 2017 comencin a tramitar-se els permisos administratius i mediambientals de l'obra i que permeti, "malgrat totes les dificultats, que puguem tirar-lo endavant".