Economia 12/12/2019

La UE contraataca amb un canvi legislatiu davant el bloqueig de Trump a l'Organització Mundial del Comerç

Brussel·les posa en marxa un mecanisme alternatiu davant la paràlisi en l'arbitratge de disputes

Paula Solanas
2 min
El comissari europeu de Comerç, Phil Hogan.

BarcelonaLa Unió Europea es nega a acceptar el bloqueig dels Estats Units al principal òrgan per resoldre les disputes comercials entre països. El nou comissari de Comerç europeu, l'irlandès Phil Hogan, ha anunciat aquest dijous que l'executiu comunitari "respondrà directament" amb noves mesures a la paràlisi del tribunal d'arbitratge de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), en standby des d'ahir, després que el president Donald Trump impossibilités la nominació de nous jutges per a l'organisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests canvis legislatius serviran perquè Brussel·les estigui capacitada per respondre a les disputes comercials amb un altre país encara que l'OMC no els pugui arbitrar. Fins ara, si un tercer adoptava mesures contra la UE, l'executiu comunitari havia d'esperar que es resolgués l'apel·lació de l'ens per poder tornar-s'hi. Sense tribunal d'arbitratge, però, aquesta petició quedaria en un "buit", com ha apuntat Hogan. Amb les modificacions que introduirà la Comissió això ja no seria un obstacle i la UE podria posar en marxa contramesures abans que finalitzi aquest procés.

Dimarts l'OMC es va quedar sense el seu principal instrument de resolució de disputes comercials entre països després que els EUA decidissin bloquejar la nominació de nous jutges per a l'organisme, amb seu a Ginebra. Originalment aquest òrgan estava format per set membres, però els jutges s'han anat jubilant i Trump ha impedit que se'n nomenin de nous. Dimarts a la matinada acabava el mandat de dos membres més i es bloquejava de facto el tribunal.

En paral·lel, Hogan també ha anunciat que l'altre mecanisme per evitar el bloqueig dels EUA a l'OMC serà un acord temporal que ja s'ha signat amb països com el Canadà o Noruega. "Estem parlant amb altres estats", ha avançat. En aquest sentit, el comissari europeu de Comerç ha recordat que la resposta legislativa de la UE es coordinarà d'acord amb les normes internes de l'organisme i les lleis de comerç internacional. Tot plegat s'articularà a través d'una sèrie de modificacions en una llei ja existent i, per tant, també haurà de passar pel Parlament Europeu i el Consell, un procés que s'allargaria fins a mitjans del 2020.

"Un cop molt dur i lamentable"

Hogan ha lamentat que la postura de Trump sobre l'OMC és "un cop molt dur i lamentable" al comerç internacional. De fet, ha assegurat que Brussel·les està "llesta" per dialogar amb els EUA sobre aquesta situació i plantejar una futura reforma de l'ens, però el govern nord-americà encara no els ha fet arribar cap proposta. "Una bretxa tan significativa en la legislació pot posar en risc els interessos econòmics de la UE", ha alertat el comissari sobre aquesta crisi.

El bloqueig de Trump a l'OMC arriba en un moment crucial per a les relacions comercials al món, ja que conflictes com les tensions entre la Xina i els EUA o l'enfrontament tarifari dels EUA amb la UE podrien pujar encara més de to en un escenari sense àrbitre.

stats