Cimera a Brussel·les
Economia 17/12/2010

La Unió Europea, disposada a fer el que calgui per protegir l'a moneda única dels atacs especulatius

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han donat llum verda a una reforma del Tractat de Lisboa per crear un fons permanent de rescat als països de la zona euro en fallida econòmica.

Marc Vidal
1 min
Merkel

Brussel·les"Estem disposats a fer el que calgui per assegurar l'estabilitat de l'euro", ha dit el president del Consell Europeu Herman Van Rompuy, després de la primera jornada de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La UE ha acordat reformar el Tractat de Lisboa per introduir dues frases que permetran crear un fons econòmic permanent per rescatar les economies de la zona euro en fallida econòmica.

La reforma del tractat s'haurà d'aprovar ara país per país però no es preveu que s'hagin de convocar consultes populars en països com ara Irlanda on la votació sobre els tractats internacionals és obligatòria i on, per dues vegades, s'han rebutjat tractats europeus.

Aquest nou mecanisme entrarà en funcionament el 2013 i substituirà l'actual fons de 750.000 milions de dòlars que s'ha fet servir per rescatar Irlanda. En cas necessari també podria servir per rescatar de la fallida països com ara Espanya o Portugal, que també estan en el punt de mira.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha felicitat de l'acord per la reforma del tractat. Just abans de començar la cimera ha tingut una conversa informal amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que l'ha anat a buscar a la taula on estava assegut.

stats