Publicitat
Publicitat

ECONOMIA

Unnim perd 469 milions el 2011 després de netejar tot el totxo

L'entitat, que encara està en mans de l'Estat, ha patit una caiguda del resultat abans de dotacions del 56,1%. la morositat ha pujat al 9,83% 

El Fons de Reestructuració Ordenada bancària (FROB) ha optat per netejar la cartera immobiliària dubtosa d'Unnim, la fusió de les antigues caixes de Sabadell, terrassa i Manlleu, que ha estat adjudicada recentment al BBVA. L'entitat, que encara pertany al FROB, ha decidit finalitzar el pla de reestructuració i ha destinat 518 milions d'euros al sanejament dels actius de préstecs i immobles.

A aquestes dotacions cal afegir 92 milions més pels costos de reordenació derivats del primer procés de fusió de les tres caixes catalanes. Aquests impactes han provocat unes pèrdues de 469 milions. Sense les provisions, el resultat brut consolidat es va situar en els 44 milions el desembre passat, amb una caiguda del 56,1% sobre el 2010.

Respecte al negoci financer, el marge d'interessos es va reduir un 34,4%, fins els 178,6 milions, afectat per la menor activitat creditícia i per la cartera d'immobles pendents de comercialitzar. El comunicat del FROB, organisme depenent del Banc d'Espanya, enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) també reconeix que la reducció d'aquest marge "s'ha vist afectat per la forta competitivitat que s'ha produït en la retribució dels dipòsits", l'anomenada guerra del passiu. Els marges bàsic i brut van comptabilitzar caigudes del 31,9% i del 23,1%, respectivament.

La reducció de plantilla de 575 persones i de 159 oficines ha permès concretar estalvis d'uns 25 milions durant l'any passat, el que ha suposat una reducció del 10,8% de les despeses. Aquest ajust, que es va avançar i es va tancar el desembre passat, ha situat la plantilla que heretarà el BBVA en 3.155 treballadors i la xarxa en 577 sucursals. 

Unnim ha tancat el 2011 amb una actiu total de 29.288 milions, un 3,7% més sobre l'agregat dels actius de 2010. El crèdit a la clientela va ser de 16.774 milions l'any passat, comptabilitzant una caiguda del 7,4%, molt superior a la del sector. La taxa de morositat es va situar en el 9,83%, també molt per sobre a la que hi havia el gener passat. Amb tot, el nivell de liquiditat pujava a 2.296 milions, el 8% del balanç. aquesta quantitat assegura els venciments de deute fins a finals del 2013.

Més continguts de