Economia 05/04/2011

Valeriano Gómez espera que s'acordi la negociació col·lectiva "en una setmana o deu dies"

El ministre de Treball diu que per les primàries "la banqueta del PSOE és gairebé la del Barça"

Miquel Codolar
3 min

MadridEl ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha reconegut que tot i que vol creure que hi haurà un acord, "pot ser que no n'hi hagi". Ha indicat que "val la pena donar uns dies més, alguna setmana més, perquè per fi tinguem més enllà de trenta anys més una reforma en profunditat de la negociació col·lectiva". En un moment de la seva intervenció ha exposat que espera que l'acord es produeixi "en una setmana o deu dies". Ha explicat que en aquests moments s'està negociant la ultraactivitat, l'estructura, la organització, la manera de fer més adaptacions a l'empresa, desjudicialitzar tot el que es pugui i apostar per la mediació. Tot i això no ha volgut tancar cap porta perquè "pot ser no només que hi hagi un acord, sinó que hi hagi un bon acord". Considera que "el diàleg social no funciona tant bé durant la crisi" i per això està satisfet de l'Acord Econòmic i Social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Considera que la reforma de la negociació col·lectiva ha de servir perquè les empreses utilitzin menys l'acomiadament. "El govern espanyol ha dit que necessitem una reforma i si no n'hi ha el govern la farà i la proposarà al parlament sense decrets lleis". Ha afegit que "hi ha condicions" per fer-ho i el govern espanyol "pot ajudar" a que la reforma es faci, però "la responsabilitat, l'eix central, s'ha de fer entre els protagonistes".

"Les reformes no són importants per el seu contingut"

Gómez ha manifestat que "el més important de les reformes no és el seu contingut, sinó haver traçat un marc de diàleg social". Ha indicat que aquest "és un carril que està obert, on es pot transitar i que sempre ens és útil". L'èxit del diàleg social l'ha volgut atribuït als interlocutors socials, tant als sindicals com als de la patronal. Ha afegit que les reformes que ja s'han posat en marxa o estan en procés són la reforma laboral i el seu desenvolupament, la reforma de les polítiques actives d'ocupació, un pla de xoc en matèria de contractació, la negociació col·lectiva, les pensions, el nou reglament de la llei d'estrangeria i la reforma de la llei ordenadora de la Seguretat Social, que juntament amb la reforma laboral del 2010 sumen nou.

La xifra de l'atur "ha estat una bona dada"

Gómez ha dit que la xifra de l'atur "ha estat una bona dada" estacionalitzada en un moment en què "l'economia espanyola està creixent lleugerament per sobre del que creixia". Preguntat per si l'Estat s'ha de resignar a tenir altes xifres d'atur, Gómez no ho ha negat. Ha afegit que l'Estat té capacitat per crear ocupació. Pel que fa a les declaracions del dirigent d'IU Cayo Lara criticant la reforma laboral, ha dit que la reforma laboral inclou noves fòrmules d'acomiadament objectiu que no existien. "Si no s'utilitza l'acomiadament objectiu a la crisi, quan s'utilitzarà?", s'ha preguntat.

"No tenim el millor mercat de treball del món"

Ha reconegut que "no tenim el millor mercat de treball del món". Preguntat per les paraules del governador del Banc d'Espanya de lligar els sous a la productivitat, ha exposat que "no és possible que els sous pugin per sobre de la productivitat, perquè acaben amb l'empresa". Ha afegit que "el problema és la moneda comuna" perquè "hem d'estar permanentment mirant als altres, construïr un esquema que no ha d'estar diatralment oposat, però necessitem un període llarg de moderació salarial que implica altres coses" i que "no estem en condicions de finançar una espiral salarial".

Primàries

Pel que fa al procés de primàries del PSOE per rellevar José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit que "tenim una banqueta gairebé com la del Barça".

stats