Publicitat
Publicitat

El Vaticà investiga dos exdirectius del seu banc per presumpte desfalc

Els fets s'haurien produït entre el 2001 i el 2008. Els mitjans romans assenyalen l'expresident i l'exdirector de l'entitat

La Justícia del Vaticà ha obert una investigació a dos exdirectius de l'Institut per a Obres de Religió (IOR, conegut com a 'banc del Vaticà') per un presumpte desfalc en relació amb operacions immobiliàries.

Així ho ha anunciat el portaveu vaticà, Federico Lombardi, que va declarar en una nota que ha estat "el promotor de Justícia del Tribunal de l'Estat de la Ciutat del Vaticà" qui ha obert una investigació.

La decisió té a veure amb un presumpte desfalc per operacions "succeïdes en el període 2001-2008" i la investigació afecta també "un advocat per concurrència en els fets", ha precisat Lombardi, que no ha donat els noms dels afectats.

Mitjans italians van afirmar, per la seva part, que els investigats són l'expresident de l'IOR Angelo Caloia (que va exercir el càrrec durant vint anys, fins al 2009) i l'exdirector del banc Lelio Scaletti, que va abandonar la institució el 2007 després de dotze anys en el càrrec. L'advocat investigat, segons les mateixes fonts, és Grabriele Liuzzo.

"El problema va ser presentat a la Magistratura de l'Estat de la Ciutat del Vaticà per la direcció de l'IOR després d'operacions de verificació interna posades en marxa l'any passat", ha afegit Lombardi.

El portaveu ha afegit que els comptes d'aquestes persones a l'IOR "van ser bloquejats a títol cautelar fa algunes setmanes".

L'IOR, per la seva banda, va confirmar que va denunciar els investigats en una iniciativa que subratlla el seu "compromís amb la transparència i la tolerància zero, fins i tot pel que fa a assumptes que estan relacionats amb un passat més distant".

Els càrrecs presentats davant les autoritats judicials del Vaticà "tenen relació amb circumstàncies registrades entre 2001 i 2008 que van sorgir en el procés de revisió interna que va començar a principis de 2013", ha confirmat l'IOR en un comunicat.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT