ENERGIA
Economia 23/05/2016

Viure amb renovables és possible

Portugal aguanta quatre dies amb electricitat neta i Alemanya frega la fita en un dia gairebé complet

Xavier Grau
4 min
Viure amb renovables és possible

BarcelonaEl secretari d’estat d’Energia, Álvaro Nadal, va sentenciar dijous que l’objectiu d’arribar a una energia 100% renovable “mai serà possible”. Aquesta premissa explica en part la divergència entre la política energètica espanyola i la d’altres estats veïns que caminen en sentit contrari, com Dinamarca, Alemanya, el Regne Unit, Suècia o Portugal, on l’aposta per les energies renovables comença a donar fruits.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Portugal, de fet, ha batut el rècord: quatre dies abastint-se d’electricitat provinent de fonts renovables. Un total de 107 hores consecutives entre el 7 i l’11 de maig. També Alemanya va batre un rècord aquest mes: el 8 de maig va aconseguir generar amb renovables més del 90 % de tota l’electricitat consumida, fins al punt que els preus de l’electricitat es van posar en negatiu i alguns clients van cobrar enlloc de pagar per la llum. I al Regne Unit també han assolit una fita similar: el 9 d’abril l’energia elèctrica de generació fotovoltaica va superar per primer cop a la història la generada pel carbó. Al maig la situació es va repetir, però no un dia, sinó tota una setmana. I no només la fotovoltaica: l’eòlica va superar també la generació amb carbó per primer cop durant tot un mes a l’abril.

Europa va invertir 26.400 milions en eòlica el 2015, Espanya res

Són fites puntuals, però resultat d’una política energètica que busca complir els objectius europeus per al 2020, que entre altres aspectes preveuen que el 20 % del total de l’energia -no només l’elèctrica- sigui d’origen renovable. Alguns estats ja ho compleixen, com Suècia, que té entre les seves principals fonts energètiques l’electricitat d’origen hidràulic. Segons l’Eurostat Espanya se situa a la meitat de la taula dels estats de la Unió Europea i el comissari d’Energia i Clima, Miguel Arias Cañete, en l’últim informe sobre els avanços per assolir l’objectiu incloïa Espanya entre els països que han d’avaluar si les seves polítiques i eines són suficients i eficaces per arribar a complir aquests objectius.

Situació immillorable

El cas de Portugal és especialment significatiu per a Espanya. Després d’aconseguir quatre dies seguits d’electricitat renovable, el portaveu de Wind Europe -patronal eòlica europea- destacava els grans recursos d’energia renovable que hi ha a la península Ibèrica. Però Espanya, veïna de Portugal, ha patit una aturada durant les dues últimes legislatures a l’Estat, per la supressió de les primes a les energies renovables, d’una banda, i legislacions polèmiques, com l’anomenat impost al sol, de l’altra.

La situació a Catalunya no és millor. Un estudi de Sergio Ugarte i Monique Voogt, de SQ Consult, elaborat per a la fundació Josep Irla, destaca que “Catalunya s’està quedant enrere en aquests esforços d’energia renovable”. Aquesta opinió la comparteix el president de la patronal catalana d’energia eòlica EolicCat, Víctor Cusí, que assegura que el problema “no és que estiguem molt lluny d’altres països europeus, sinó que no s’està fent res”. Cusí recorda que des de fa tres anys a Catalunya no s’hi instal·la ni un nou megawatt (MW) de potència eòlica, al marge del parc que promouen Gas Natural i Alstom a la Terra Alta, que està en tramitació. Aquesta patronal ja ha demanat a la Generalitat la creació d’una comissió que posi fil a l’agulla per recuperar el terreny perdut.

EolicCat ha detectat dos punts que són prioritaris, en opinió del seu president, per reactivar la inversió en energia eòlica. En primer lloc demana la derogació de part del decret del concurs que es va fer a Catalunya, que limitava les instal·lacions de més de 10 MW de potència. Tornar a la tramitació lliure, sense dependre d’un concurs, incentivaria algunes inversions per arribar a 200MW o 300 MW nous instal·lats.

Però el veritable objectiu d’aquesta patronal és fer una revisió a fons del mapa eòlic català -l’actual el considera massa restrictiu- per identificar millor on hi ha recursos (on bufa més el vent) sense causar danys al medi natural.

Els preus

L’impuls de les renovables no només contribueix a la descarbonització, sinó que també té una incidència directa en els preus de l’energia. Així ho demostra la paradoxa que es va produir a Alemanya, on el preus de l’electricitat el 8 de maig, amb tanta producció renovable, va ser negatiu. Com més producció renovable hi ha, més baixa el preu de la llum. Però si s’arribés a una generació majoritàriament renovable no hi hauria retorn per als productors per amortitzar les inversions inicials, malgrat l’abaratiment del cost de les turbines dels darrers anys.

Per això Víctor Cusí indica que quan s’hagin desenvolupat més les energies renovables caldrà una nova legislació per canviar els sistema de fixació de preus, amb un terra que eviti les tarifes negatives.

Menys guanys per a les elèctriques

Els quatre primers mesos de l’any han estat ventosos i plujosos, i això ha impulsat la generació d’electricitat d’origen renovable fins arribar a gairebé dos terços del total, una de les cotes més altes assolides a Espanya. Aquesta generació renovable s’ha traduït en un abaratiment dels costos energètics, com queda reflectit en l’índex dels preus al consum (IPC). A Espanya els costos energètics han baixat un 14 %. Això coincideix amb un primer trimestre per a les elèctriques espanyoles que no ha estat brillant: les tres grans companyies del sector -Iberdrola, Gas Natural Fenosa i Endesa- van tancar el primer trimestre amb un benefici conjunt de 1.539 milions d’euros, un 8,3 % menys que en el mateix període de l’any anterior. Els ingressos de les tres companyies van pujar a quasi 19.017 milions, un 11 % menys.

stats