AUTOMOCIÓ
Economia 06/07/2012

Volkswagen agafa la drecera per apoderar-se de Porsche

Volkswagen absorbeix Porsche amb un truc legal per esquivar impostos milionaris. Pagarà gairebé 4.500 milions per quedar-se el 50,1% de les accions que li faltaven del fabricant d'esportius de luxe.

Isaac Lluch
2 min
Volkswagen agafa la drecera per apoderar-se de Porsche

BERLÍNDesprés d'anys de disputes, Volkswagen (VW) aconseguirà aquest agost, dos anys abans del previst, el control total del fabricant de vehicles d'alt luxe Porsche. I ho farà, a més a més, amb un truc legal que li permetrà estalviar-se uns impostos milionaris per valor de 1.500 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El patriarca del consorci automobilístic més gran d'Europa -i el segon més gran del món-, Ferdinand Piech, tanca així un cercle emocional que li aportarà encara més prosperitat. Piech, el nét de Ferdinand Porche, el fundador de la marca de vehicles esportius i de luxe, pagarà 4.460 milions d'euros per tancar l'absorció i "posar fil a l'agulla a un dels projectes més significatius de la branca automobilística", segons va expressar ahir el president executiu de VW, Martin Winterkorn.

La jugada mestra és l'argúcia legal que li permetrà estalviar-se tots els impostos milionaris. El consorci automobilístic amb seu a Wolfsburg ha aconseguit convertir la compra de Porsche en una reestructuració, en la qual VW entrega una sola acció ordinària a l'empresa arrelada a Stuttgart. En conseqüència, els fabricants automobilístics alemanys esquiven les taxes més cares reglades per a compres i s'atenen a la llei de l'impost de transformació. El càlcul és que gràcies al treball conjunt en R+D, compra, producció i distribució totes dues empreses podran estalviar conjuntament 700 milions.

Porsche eixugarà deute

En principi, Volkswagen havia previst adquirir el 50,1% de les accions que li quedaven per comprar de Porsche a finals del 2014, però el buit legal detectat ha accelerat l'absorció, que passarà a ser efectiva l'1 d'agost. De retruc, Porsche podrà liquidar ara, amb els ingressos de la venda, dos milions de deute. La consolidació completa d'aquesta operació impulsarà els resultats financers de Volkswagen en més de 9.000 milions d'euros. Satisfet pel volum de negoci, Winterkorn va afirmar ahir que l'absorció de Porsche "és bona per a VW, per a Porsche i per a Alemanya i la seva posició industrial".

El consorci s'aproxima així a l'objectiu d'"esdevenir com a molt tard el 2018 el fabricant de vehicles més gran del món". "Tenim més fusta que mai per aconseguir-ho", va recordar Winterkorn. "Amb aquesta recent operació reduirem despeses, però també podrem assumir inversions estratègiques", va reblar el president de Porsche, Matthias Müller.

Crítiques entre polítics alemanys

El truc per saltar-se els impostos no va caure bé entre alguns polítics alemanys: "Tot això potser és legal, però demostra que necessitem amb urgència una legislació impositiva clara i justa", va apuntar l'exministre d'Economia i cap de la fracció parlamentària dels liberals, Rainer Brüderle. "Molts treballadors somiarien amb una indulgència semblant per part dels òrgans de recaptació", va afegir el veterà soci de la cancellera, Angela Merkel.

El consorci de Wolfsburg compta ara ja amb 12 marques automobilístiques: VW, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Bugatti, Lamborghini i ara Porsche, amb què abraça tota la gamma al segment dels turismes, Scania i MAN i VW, en vehicles comercials, i la marca de motos Ducati.

stats